BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hús terméktanács: A termelés minden fázisára hatással van az áfacsökkentés

Az általános forgalmi adó (áfa) csökkentése 27-ről 5 százalékra végiggyűrűzik a sertéságazat teljes termelési folyamatán, és azt a fogyasztóknak is érzékelniük kell - mondta a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke hétfőn az M1 aktuális csatorna Magyar Gazda című magazinműsorában.

Németh Antal elmondta, hogy a belföldi fogyasztásra kerülő hús 40-50 százaléka származik külföldről. Ez a mennyiség a VHT elnöke szerint jelentős mértékben fog csökkeni, mivel a belföldi előállítású húst fogják inkább keresni.

Az áfacsökkentés első lépése a múlt év elején sikeres volt - a sertéságazatban, az élő- és félsertés áfája 27-ről 5 százalékra csökkent -, fehéredett, tisztult az ágazat, ezért az intézkedést az idén az év elején a kérődzőkre is kiterjesztették (a marhára, a kecskére és juhra) - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Czerván György szerint a mostani intézkedés áttörést jelent, mivel eddig a köztes termékek áfája csökkent, és ezeket a mérséklő intézkedéseket a fogyasztó nem érezte; most viszont a sertés tőkehús áfájának csökkentése 27-ről 5 százalékra már meg kell, hogy jelenjen a fogyasztói árakban is.

Ezt már a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is ellenőrizni fogja, ugyanis a tárcának - és más hatóságoknak is - megvannak erre a jogosítványai. Pankucsi Zoltán, az NGM adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, ha kiderül, hogy a kereskedők "lenyelik" a mostani áfacsökkentés hatásait, megvannak az eszközeik, hogy a kereskedőket rávegyék arra, hogy az árakban érvényesítsék az áfacsökkentést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.