Horvátország javasolja a Mol magyar olajipari társaságnak, hogy kössenek új részvényesi megállapodást a közösen birtokolt, zágrábi székhelyű INA olajipari vállalatról – erősítette meg tegnap Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter. A Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában a miniszter elmondta, hogy elkészítették az új megállapodás tervezetét és azt hamarosan elküldik a magyar partnernek. Vrdoljak nem fedett fel részleteket a javaslatból. Az INA részvényeinek 49,1 százaléka van a Mol tulajdonában, a horvát állam pedig a részvények 44,84 százalékát birtokolja. A Mol rendelkezik az irányítói jogokkal.

Korábbi értesülések szerint a horvát kormány úgy akarja átírni a részvényesi megállapodást, hogy a döntéshozatalban a fő részvényes Mollal azonos jogai legyenek. Ezt a magyar vállalat elutasítja. A magyar félhez közeli forrás még március elején azt mondta a Reutersnak, hogy a Mol inkább stratégiai, mintsem pénzügyi befektetőnek tekinti magát, és azt akarja, hogy „képes legyen irányítani” a horvát vállalatot. A Mol sérelmezi, hogy a bürokrácia és a helyi politikai érdekek hátráltatják azon terveit, hogy többet fektessen be az INA-ba és hatékonyabban működtesse a céget. A magyar vállalat nem hajlandó feladni az irányítói jogok feletti ellenőrzést, és jelezte, hogy kész eladni INA-részesedését, ha nem sikerül hamarosan megállapodásra jutni.

A két fő részvényes évek óta vitatkozik az irányítói jogokról és a beruházási politikáról, és 2013 szeptembere óta folynak közöttük tárgyalások az INA jövőjéről. Emellett mindkét fél nemzetközi jogi fórumhoz is fordult a tulajdonosi viták rendezése érdekében. Utoljára tíz hónappal ezelőtt egyeztetett a horvát kormány és a Mol vezetése, újfent sikertelenül. A Reuters szerint nem valószínű, hogy a felek megállapodásra jutnak a jövő év februárjában esedékes horvátországi parlamenti választások előtt.