Cégvilág

MOSZ: súlyos gondokkal küzd a tejipar és a sertéságazat

Súlyos problémákra hívja fel a kormányzat figyelmét a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) a tejiparban és a sertéságazatban. A szervezet közleménye emlékeztet: a tej felvásárlási ára egy év alatt a negyedével (több mint 25 forinttal) visszaesett, és bár a termelőknek beígért támogatások összege kilogrammonként mintegy 4-6 forinttal emelkedik, ez töredékét sem fedezi az árcsökkenésnek.

A magyar tejágazat korántsem lett a tejkvóta kivezetésének nyertese. Nem oldódott meg az áfacsalt tejek kérdése sem, pedig ezekkel a termékekkel a tisztességes hazai termelők képtelenek versenyezni – sorolja a MOSZ a problémákat.

A szervezet felhívja a figyelmet: a tej hazai felvásárlási ára a legalacsonyabbak között van az EU-ban, ennek ellenére a külföldről szállított tejek olcsóbbak a boltokban. A szövetség szerint a Földművelésügyi Minisztérium is tudja, hogy valami nem stimmel, mégsem gátolja meg e termékek beáramlását.

A sertésállomány fényévnyi távolságra van a 2020-ra kitűzött 6 milliótól, sőt 2010-hez képest a már létező ágazati stratégia ellenére is csökkent az állomány. Miközben a kormány az állattenyésztés kiemelt szerepéről beszél, sorra hozza azokat az intézkedéseket, amelyek lehetetlen helyzetbe hozzák a gazdálkodókat. A sertések háromnegyedét, a tejhasznú tehenek több mint 80 százalékát gazdasági szervezetek tartják, őket azonban sújtja a földhasználat erőszakolt átalakítása, a területalapú támogatások elvonása, és várhatóan a vidékfejlesztési jogcímek is diszkriminálni fogják őket – írta a MOSZ.

tejipar sertéságazat
Kapcsolódó cikkek