Cégvilág

Végveszélyben a szemétszállítók

Külön-külön kénytelenek pályázni a 285 ezer ember hulladékbegyűjtését végző Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. tagönkormányzatai arra a támogatásra, amit az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe jutott települések igényelhetnek a kormányzattól. A szolgáltató számláját még április elején inkasszózta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mert a cég nem tudta átutalni a tonnánként 6000 forintos lerakási járulékot.

„Jelenleg 106 észak-keleti pesti és nyugat-nógrádi település dolgozik a pályázatok kidolgozásán és a képviselőtestületi elfogadtatásán. Ez egyrészt adminisztrációs teher, másrészt korántsem oldja meg a problémát hosszú távon” – mondta a Világgazdaságnak Gémesi György, Gödöllő polgármestere, aki április végén levélben kért segítséget a miniszterelnöktől, a földművelésügyi és a belügyminisztertől arra hivatkozva: a szemétszállítás legfeljebb május végéig oldható meg a jelenlegi körülmények között.

A település vezetője korábban lapunknak azzal indokolta az önkormányzatok tulajdonában álló Zöld Híd nehéz helyzetét, hogy a társaság két és fél éve nem emelhette meg díjait, sőt, tavaly csökkentenie is kellett azokat, miközben a felügyeleti díj, az e-útdíj és a tranzakciós is terheli a szolgáltató büdzséjét.

„Érdemi változás nem történt, azóta is egyik napról a másikra élünk, Damoklész kardjával a fejünk fölött. A beérkező kintlévőségekből – elsősorban a kiegyenlített 1-2 hónapon belüli és az éven túli fogyasztói tartozásokból – fizetjük a számlákat. Forrásbevonás nélkül azonban így nem működtethető üzembiztosan a rendszer” – tette hozzá Gémesi György, aki nem tudta megmondani, egy hónapon vagy egy éven belül áll le végleg a szemétszállítás az érintett településeken.

Ez esetben a katasztrófavédelem feladata megoldani, hogy a közszolgáltatás zökkenőmentesen működjön. Arra emég nem volt példa, hogy az országban az utcán maradt volna a szemét.

Önhikiből müki

Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe kerülő önkormányzatok tavalyig az önhiki néven futó támogatást vehették igénybe, idéntől viszont már a működőképességük megőrzését szolgáló támogatásért nyújthatnak be kérelmet. A települések idén is a tavalyival azonos 35 milliárd forintra pályázhatnak a feladataik ellátását veszélyeztető helyzet elhárítása érdekében. A támogatásról az önkormányzatokért felelős , illetve az államháztartásért felelős miniszter dönt, a tárcaközi bizottság javaslata alapján, folyamatosan, legkésőbb december 20-ig.


hulladékbegyűjtés támogatás önkormányzat szemét személyszállító hulladék
Kapcsolódó cikkek