Olyan turbinacsaládot fejlesztett ki a Ganz EEG Kft., amelynek tagjai szabványos konténerbe építve könnyen telepíthetők és üzemeltethetők mini vízerőműként is. Másik terméke, a „kettő az egyben” turbinaszivattyú-megoldás a klímaváltozás nyomán előtérbe kerülő hatékonyabb vízgazdálkodást is szolgálja. A teljes projekt költségkerete 720 millió forint volt, ebből 540 millió forint volt a saját rész, és mintegy 180 millió forint a támogatás a cég közleménye szerint.

A mini vízerőmű prototípusa főként azokban az országokban használható sikerrel, ahol a lakosság földrajzi eloszlása egyenetlen, a települések jelentős hányadának nincs és belátható időn belül nem is lesz áramellátása. A berendezés helyszíni telepítése és üzembe helyezése egyszerű. A rendelkezésre álló vízenergiát önállóan, sziget üzemmódban is képes hasznosítani, és akár műholdas kapcsolaton keresztül is vezérelhető. A Ganz által kezdeményezett üzleti kapcsolatfelvételek alapján a megcélzott, fő exportpiacok Kazahsztán, Üzbegisztán, Pakisztán, Ghána, Irán, Románia, Zambia, Örményország és Oroszország.

A másik berendezés, a turbinaszivattyú szivattyú üzemmódban sikerrel alkalmazható például a víztározók töltésére, illetve a másik irányban turbinaként áramot fejleszthet a hozzá kapcsolt generátorral az erről kiadott közlemény szerint. A támogatásból a társaság kialakított egy vízgéplabort is, a mérőhely azóta megkapta a Nemzeti Akkreditációs Testülettől a NAT-tanúsítványt.

Magyarország vízenergia-hasznosítási adottságai nem túl jók. A vízenergiával kapcsolatban megfogalmazott szakmai célkitűzés a már meglévő duzzasztóművekbe beépíthető törpe vízerőművek létesítésével és a folyómedrekbe telepített átáramlásos turbinákkal számol. A Mavir adatai szerint tavaly 57 megawattnyi vízerőmű-kapacitás vett részt az ország áramellátásában. Ezek a jó vízjárásnak köszönhetően 42 százalékkal több energiát állítottak elő, mint 2013-ban.