Cégvilág

Kihasználatlanok és egyre drágábbak lesznek az európai irodák

Európa nagyvárosaiban az irodafejlesztések nem tudnak lépést tartani a gazdasági növekedés miatt bővülő kereslettel, így szinte minden irodapiacra egyre alacsonyabb kihasználatlanság és gyorsuló bérleti díj-növekedés lesz jellemző a következő 5 évben - közölte a CBRE globális ingatlan tanácsadó az MTI-vel.

A kereslet növekedését azzal magyarázza az ingatlan tanácsadó, hogy az irodákban való foglalkoztatás bővülése várhatóan kétszerese lesz a teljes alkalmazotti kör növekedésének Európa nagyvárosaiban. Isztambul, Varsó, Madrid, Barcelona, London, Lisszabon és Bukarest áll ebben a folyamatban az élen.
   
Amíg várhatóan csaknem minden piacon emelkednek az irodák bérleti díjai, néhány városban - mint például Varsó és Prága - a jelenlegi magas fejlesztési aktivitás miatt a bérleti díj nem emelkedik jelentősen a közeljövőben. Isztambul esetében is lépést tart a kereslet dinamikus bővülésével a kínálat növekedése, így itt sem várható komoly bérleti díj emelkedés.
   
Az európai nagyvárosok átlagos kihasználatlansági rátája már visszaesett a csúcsot jelentő 2010-es 9,6 százalékról, a jelenleg mért 8,9 százalékra. Jövő év közepére a CBRE szakértői 8,4 százalékot várnak, ami megegyezik a 2009. júniusi értékkel.
   
Közép-Európában Varsóban és Prágában egyre jelentősebb gond a kihasználatlanság emelkedése, ezeken a piacokon a most kialakuló strukturális kihasználatlanság - az irodákat nem a keresett helyszínekre építették - évekig fennmaradhat. A budapesti piac épp most gyógyul ki ebből, hiszen évek óta tartó csökkenés révén a kihasználatlanság a varsói szintre - 14 százalékra - csökkent, jelentősen alulmúlva a prágai 16,5 százalékot.
   
A folyamatban lévő fejlesztések alapján Varsóban nem elképzelhetetlen a 20 százalék közeli kihasználatlanság a közeljövőben, míg Magyarországon a ráta további csökkenésére lehet számítani. Ez az oka az ellentétes irányú bérletidíj-várakozásoknak a két városban - idézi a közlemény Borbély Gábort, a CBRE budapesti kutatási igazgatóját.
   
Az irodabérlés Madridban, Barcelonában és esetleg Moszkvában drágulhat a leginkább, akár több mint évi 4 százalékkal 2020-ig. Az első osztályú irodák bérleti díjai Madridban jelenleg évi mintegy 306 euró négyzetméterenként, ami 4,1 százalékkal haladja meg a tavalyi szintet és várhatóan 321 euróra nő 2016. márciusára és akár 441 euróra emelkedhet 2020. végéig.
   
A jelenlegi magas hozamszint, a várható további hozamcsökkenés és a pozitív bérletidíj-kilátások miatt a következő öt évben a legkedvezőbb megtérülést Budapesten, Rómában, Madridban, Milánóban és Moszkvában valószínűsíti a CBRE.

 

Európa bérleti díj kihasználatlanság iroda
Kapcsolódó cikkek