Cégvilág

Megújulhat a Duna-part a fővárosban

A Fővárosi Önkormányzat építészeti tervpályázatot írt ki a pesti belvárosi Duna-part Kossuth tér–Fővám tér közötti szakaszának komplex megújítására – közölte az önkormányzat.

A belvárosi Duna-partok fejlesztése három szakaszban, a finanszírozási lehetőségek függvényében ütemezetten valósulhat meg a következő években: az első szakasz a pesti oldalon, a belvárosi partszakasz (az V. kerület), a második szakasz szintén a pesti oldalon, az északi meghosszabbítás a Dagály Úszóközpontig (ami az V. és a XIII. kerületet érinti), a harmadik szakasz pedig a budai oldalon, a belvárosi partszakasz (ez az I–II. kerület területén húzódik). A projekt célja, hogy az elmúlt években megújított belvárosi köztérhálózat a Duna-partra is kiterjedjen, ezzel szerves kapcsolatot teremtve a városszövet és a folyó között.

A pesti alsó rakparton a közúti forgalom megtartása mellett az irányonkénti egysávos, forgalomcsillapított kialakítás, a teherforgalmi korlátozás és a parkolás átszervezése lehetőséget teremt zöldfelületekkel tagolt gyalogossétány és kerékpárút kialakítására. A rakpartok városi élettérré alakulását szolgálja a 2-es villamos viaduktja alatt található, jelenleg kihasználatlan helyiségek közösségi és kereskedelmi célú hasznosítása – a pályázat ezekre a funkciókra is javaslatokat keres.

A tervezőcsapatok novemberig nyújthatják be pályázataikat, a decemberi eredményhirdetést követően pedig a tervpályázat nyertese fogja elkészíteni a megvalósításhoz szükséges engedélyezési terveket, amelyeknek alapján a kivitelezés várhatóan 2017-ben indulhat.

A Fővárosi Önkormányzat a pesti belvárosi Duna-part fejlesztését európai uniós támogatással, a Széchenyi 2020 keretében, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban szándékozik finanszírozni.

Duna-part
Kapcsolódó cikkek