Csaknem 23 ezer négyzetméteren épít új üvegházat az Árpád-Agrár Zrt. a szegvári telepén.

A társaság önerőből, uniós források nélkül valósítja meg a fejlesztést. Az új üvegházhoz első lépcsőben huszonöt új alkalmazottra lesz szükség, és ez a létszám később megtöbszöröződhet. A vállalkozás a hazai piac mellett exportra is termel, ezért is kell folyamatosan fejlesztenie, mert az utóbbi évek beruházásai nyilvánvalóvá tették, hogy több évtizedes, kiöregedettnek számító berendezésekkel nem lehet megfelelő hozamokat és elfogadható jövedelmezhetőséget elérni. A piaci árak ugyanis a legkorszerűbb és leggazdaságosabb technológiával termesztett zöldségek megtérüléséhez igazodnak. Az új üvegházban paradicsomtermesztés folyik majd, de lehetségesnek tartják, hogy egyes években más növényekkel is betelepítik majd a területet.

Az Árpád-Agrár közgyűlése úgy határozott, hogy a következő években főként a kertészet korszerűsítését helyezik előtérbe. Az újonnan épített és megépítendő, nagy légterű növényházakat a termálkutak hőenergiájára alapozva tervezték, a régiekhez képest 50 százalékkal alacsonyabb energiaigénnyel. A cél az, hogy ez év végén vagy jövő év elején már termeszthessenek a területen. Ha megjelennek az uniós pályázatok, akkor további hathektárnyi üvegházat akar építeni a cég, többek közt a szegvári telephely második lépcsős kibővítésével, valamint egy logisztikai blokkal. Az árutermelő üvegházak mellett fölépítenek a legkorszerűbb módszerek szerinti palántanevelő üvegházakat is, az ezekben nevelt növényekkel a partnereiket is ellátják.

A több mint 4700 hektáron gazdálkodó Árpád-cégcsoport kertészete Magyarország egyik legnagyobb zöldséghajtató vállalkozása. Kezdetben szabadföldi és melegágyi termesztés folyt, majd a hatvanas évek végétől kezdetét vette üvegházak és fóliasátrak építése, aminek az olajipari próbafúrások során talált termálvíz adott lendületet. Az Árpád-Agrár Zrt. mellett a kertészeti ágazathoz tartozik az Árpád Masterplant Kft. és a Szentesi Paradicsom Kft. A zöldségféléket a szentesi Délkertész TÉSZ-en keresztül értékesítik, amelynek a zrt. a legnagyobb beszállítója is.