Cégvilág

Bajban vannak a fuvarozók a határzárak miatt

Az Európai Unió várhatóan heteken belül iránymutatást ad a tagországoknak és a nemzetközi fuvarozóknak a megnehezedett határátlépések miatt megnövekedett vezetési idő ellenőrzésének kezelésére - mondta Pencz Zoltán, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára az M1-en.

Hozzátette: az uniós rendelet megengedi ugyan, hogy a tagállamok egyedileg eltérjenek a maximális vezetési időtől, azonban ez egy másik tagállamra nem kötelező. Ha a horvát állam felmentést is ad ez alól, 20 nap múlva a lengyel vagy angol határon vagy ellenőrzés során büntethetnek is azért, ha a gépjármű vezetője túllépte a megengedett maximális vezetési idejét - mondta.

A legrosszabb a kiszámíthatatlanság, mivel egy fuvarnál mindent pontosan megterveznek - mondta a főtitkár. Most adott esetben napokkal, több száz kilométerrel kell többet mennie a gépjármű vezetőjének, ami miatt nemcsak üzemanyag költségek nőnek, hanem több lesz az autópályadíj és egy másik fuvartól is eleshet a vállalat - fejtette ki a főtitkár.

Pencz Zoltán ismertette: az egyesület jelezte a kormánynak és az ellenőrzési hivataloknak, hogy ilyen probléma merült fel. A főtitkár tudomása szerint nem volt még ebből probléma Magyarországon, a hatóságok partnerként működtek együtt a helyzet kezelésében.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek