Cégvilág

Elindította az Android Payt a Google

Elindította az Egyesült Államokban Android Pay nevű mobilfizetési megoldását a Google. A társaság tájékoztatása szerint már a rajtnál több mint egymillió üzletben lehet fizetni az alkalmazás segítségével, és a nagy kártyacégek – Visa, Mastercard, American Express – mellett kilenc bank is támogatja a rendszert. A Google megoldása az NFC- (near field communication – kis távolságú, vezeték nélküli kommunikáció) technológiát használja, és egyértelműen az Apple Pay és a Samsung Pay riválisának szánják.

Az Android Pay fejlesztéséről fél éve adott hírt először a társaság, a dolog érdekessége, hogy a vállalatnak már eddig is volt egy mobilfizetésre is használható alkalmazása, a Google Wallet.

Az érvényes Wallet-regisztrációval rendelkező felhasználóknak egyszerűen csak frissíteniük kell az új megoldásra, és a korábban megadott bank- vagy hitelkártyaadatokkal már használhatják is. Akik korábban nem használták a Google mobilfizetési rendszerét, azok az Android alkalmazás boltjából tölthetik le az applikációt, és a kártyaadatokkal való regisztrálást követően fizethetnek vele.

A vásárlási folyamat egyébként ugyanolyan, mint más, NFC-technológiát használó rendszereknél, az okostelefon aktiválása után el kell indítani az alkalmazást, és egyszerűen hozzáközelíteni az érintésmentes fizetést lehetővé tevő terminálhoz.

A Google közlése szerint az AT&T-nél, a T-Mobile-nál és a Verizonnál a jövőben minden NFC-s telefonon előre telepítik majd az alkalmazást. A társaság új mobilfizetési megoldását többek között a Best Buy, a Bloomingdale’s, a Macy’s, az Office Depot, a Staples és a Subway üzleteiben lehet már most használni, de a vállalat folyamatosan tárgyal további bankokkal és kereskedőkkel, így a közeljövőben várhatóan jelentős mértékben bővül majd ez a kör. Az Android Pay egyelőre csak az amerikai felhasználók számára elérhető, és arról nem adtak tájékoztatást, hogy mikor tervezik más piacokon is bevezetni.

A mobilfizetési szegmensben az elmúlt egy évben jelentős fejlődés tapasztalható, a folyamat katalizátora egyértelműen az Apple volt, amely tavaly ősszel indította el saját megoldását. Arról ugyan nem állnak rendelkezésre adatok, hogy mennyien használják az Apple Payt rendszeresen, és milyen forgalmat bonyolítanak le, azonban a megoldás elérhetőségét folyamatosan bővítik az Egyesült Államokban, és júliusban az Egyesült Királyságban is elindult, a startnál 250 elfogadóhelyen lehetett fizetni vele.

A Google másik nagy riválisa a Samsung lehet, amely augusztus 20-án tette elérhetővé saját alkalmazását a dél-koreai felhasználók számára, szeptember 28-án pedig az Egyesült Államokban is megérkezik a cég megoldása. A társaság rendszerének érdekessége, hogy gyakorlatilag minden helyen használható lesz, ahol a bank- és hitelkártyák mágnescsíkjainak leolvasására alkalmas készülék van, ami igencsak meggyorsíthatja az elterjedését. A Juniper Research friss felmérése szerint az év elején világszerte százmillióan éltek a mobilfizetési megoldások kínálta lehetőséggel, és jövőre ez a szám 200 millióra nőhet.

Google Android Pay
Kapcsolódó cikkek