Alaposan megtépázhatja a Duna House eredményét, ha az Országgyűlés megszavazza azt a kedden benyújtott, a pénzügyi salátatörvényben található javaslatot, amely 2 százalékban maximálja a hitelközvetítői jutalékot. A társaság árbevételének 40 százaléka származott az idei első fél évben pénzügyi közvetítésből, és a 485 millió forintos működési eredmény (EBIT) körülbelül 46 százaléka jött ebből az üzletágból. Ezek után nem meglepő, ha a szakértők szerint a szabályozás szigorítása durván csökkentheti a részvények értékét.
Az OTP Alapkezelő munkatársai által írt Fundman blog szerint a hitelközvetítői jutalék korlátozása akár a harmadával is csökkentheti a Duna House részvényeinek fair értékét. Az OTP Alapkezelő szakértői a nyilvánosság számára is elérhető adatokból próbálták kiszámolni, mennyit érhetnek a részvények, amelyeknek maximális árfolyama az eredeti kibocsátási tájékoztató szerint 4250 forint lehetett. A Fundman 5 százalék körüli hitelközvetítői jutalékkal számolt erre az évre, és az elmúlt években is hasonló díjakat becsült a társaság saját számai alapján. Ez egyébként magasabb a piaci átlagnál, amelyet 2,5–3,5 százalék közé tesznek.
Ha ez a jutalékszint maradna, akkor a részvények fair értéke 3365 forint lenne, és jegyzési árként 2804 forintot határoztak meg. Ha azonban 2 százalékban maximálnák a jutalékokat, csupán 2262 forintos fair érték jön ki a számítások szerint, és a jegyzési ár is 1888 forintra süllyedne. A folyamatosan növekvő, a következő években 3 milliárd forintot meghaladó árbevétel a becslések szerint 2,3–2,5 milliárd forint között alakulna, a nettó profit pedig, ami 5 százalékos jutalék mellett egymilliárd forint körüli összeg volna, 2016-ban és 2017-ben még a 700 millió forintot sem érné el.
„Korrekt lépés volt a cég részéről, hogy a törvényjavaslat benyújtása után felfüggesztették a részvényjegyzést” – mondja Boér Levente, az OTP Alapkezelő portfóliómenedzsere. Arról, hogy a jegyzés felfüggesztése meddig tart, sem a kibocsátó, sem a jegyzést szervező Concorde Értékpapír nem nyilatkozott. A Duna House mellett más hitelközvetítők sem örülnek a szabályozásnak. Az Otthon Centrum Hitel Center szerint a jogszabály nem tenné olcsóbbá a hitelezést, mivel a bankoknak a közvetítők helyett más értékesítési csatornákat kellene keresniük, ami jelentős marketingkiadással járna.