Cégvilág

Püspökladánynál próbálkozhatnak a kanadaiak olajat keresni

Nyolc hazai lelőhelyen indulhat új szénhidrogén-kutatás, ha megszületnek a koncessziós szerződések. Három ismert mellett egy új szereplő, a Panbridge is munkához látna.

Közel négymilliárd forintnyi (12,3 millió euró) új beruházásra készül Magyarországon a szeptemberben alakult és nemrég egy Püspökladány melletti lelőhelyre olajkoncessziót nyert Panbridge Hungary Zrt. Jövő őszre 3,5-4 millió euróból elkészíttetné az érintett, 200 négyzet-kilométeres terület földtani szerkezetének háromdimenziós képét, 2017 és 2019 között pedig három, vertikális feltáró kutat fúrna.

A munka során a szükséges „legjobb nyugati” technológiát használná, amelyet a cég 85 százalékát ellenőrző és Albániában is aktív, kanadai Bankers Petroleum hozna. A fejlett eljárásra szüksége is lesz a cégnek, mert a megnyert, püspökladányi P blokkhoz tartozó biharnagybajomi (BNB) mezőn már felhagytak a bányászattal. A termelés „fénykorát” 1940 és 1950 között élte, akkor 52 kúton hozták a felszínre a könnyűolajat és a gázt. 2005-ben részleges 3D-s felvétel készült a területről.

A Panbridge-nek egy jutott a novemberben kiosztott nyolc koncesszió közül. Mivel a szerződések megkötéséhez 90 nap áll a rendelkezésre, nem biztos, hogy ezek mostanáig meg is születtek. A nemzeti fejlesztési miniszter áprilisban eredetileg tíz felhívást tett közzé, de a Sellye környéki szénhidrogén-kutatásra, -feltárásra és -kitermelésre, illetve a Dubicsány I. nevű barnakőszénmezőre kínált lehetőségre nem akadt jelentkező. Nyolc felhívásra viszont 17 ajánlat érkezett, és formailag mind érvényes volt.

Kanadai vonal

A cégbírósági bejegyzésben a Panbridge közvetlen tulajdonosaként az augusztusban alapított, szintén kanadai BP Acquisition Ltd. szerepel. A kisebbségi hányad a TDE PBex Kft.-é, amelyet a TDE Services Kft. ellenőriz. Utóbbi cégben tulajdonos a Spibum Holding Zrt., illetve a Yardstick Zrt., amelyek Dávoti György és Szabó Mónika nevéhez köthetők. Dávoti György régebbi kanadai kapcsolataira utal, hogy 2003-ban közreadott egy tanulmányt a hazai szénhidrogénpiac liberalizálásáról Szabó Györggyel, a Mol korábbi vezérigazgatójával közösen. Szabó utóbb a Magyarországon dolgozó kanadai Falcon nem hagyományos gázkutatási üzletéért felelős, felszámolás alatt álló TXM vezérigazgatója volt.

Hét szerződésből négyet a hazai szénhidrogéniparban 2013 óta dolgozó és a Sand Hill Petroleum B. V. tulajdonában lévő  O&GD Central Kft. köthet meg. A társaság Berettyóújfalu, Mogyoród, Nagykáta és Ócsa térségében látna munkához, de meglévő területein jelenleg is dolgozik. Épp a napokban jelezte, hogy kutatófúrást indított a 4-es út Szolnokot elkerülő szakasza és a Holt-Tisza közötti mintegy egyhektáros területen, amelynek közelében, Szandaszőlősön korábban földgázt termeltek. Sikeres fúrás esetén a teszt január 6-ig tart, majd a fúróberendezést 18-tól továbbköltöztetik Tiszapüspöki mellé. A két kilométeres fúrás alapköltsége közel kétmillió dollár.

Két további szerződést az ország legnagyobb olajcége, a Mol Nyrt. köthet, amely Battonya-Pusztaföldvártól északra, illetve Dány közelében látna munkához. A nyolcadik, a Lakócsa melletti területre vonatkozó szerződés az országban szintén évek óta aktív HHE Group Kft.-é lehet.

olaj püspökladány
Kapcsolódó cikkek