Cégvilág

Elkészül a 450-es hálózat

Az MVM Net Zrt. halad az LTE450 mobilhálózatának kiépítésével annak érdekében, hogy a hálózat 2016. március végére elérhesse a hatósági szerződésben vállalt 95 százalékos lefedettségi állapotot – közölte a Világgazdasággal a társaság. – A rendszer több sikeres tesztelésen átesett, és számos kormányzati célú alkalmazásra már használják is tesztüzemmódban – tették hozzá.

A kiépített rendszeren keresztül az MVM Net Zrt. adatátviteli szolgáltatást fog nyújtani. Az LTE450 projekt elsődleges célja a kormányzati és iparági igények kiszolgálása. A kormányzati célú felhasználás potenciális célcsoportját az államigazgatási szervezetek, önkormányzatok, egészségügyi intézmények, készenléti szolgálatok, oktatási intézmények, továbbá az egyéb, állami érdekeltségű vállalatok, valamint a kereskedelmi szektor érintett szegmensei alkotják. (Az MVM Net által kiépített hálózatnak tehát nem célja a lakossági mobiltelefonálási szükségletek kielégítése.)

Az MVM Net hálózatának építése döcögve indult, és a késlekedés miatt a hatóság többször meg is bírságolta a céget. Legutóbb tavaly decemberben 38,8 millió forint pénzbírságot szabott ki rá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), miután három területen hiányosságokat állapított meg. Az MVM Net Zrt. egyrészt a vállalások ellenére nem építette ki maradéktalanul az összes magyarországi két számjegyű közlekedési főút menti kültéri lefedettséget: ezt a vizsgált időpontig hét megyeszékhelyen és öt városban biztosította, másrészt a 19 megyeszékhelyből hét helyen gondoskodott adatátvitel-kapacitásról a nagyvárosi közlekedés tájékoztató rendszereinek támogatása érdekében.

Azért is elmarasztalta az NMHH decemberben az MVM Netet, mert a 15 hónapon belül vállalt bázisállomásszám 14,7 százalékát helyezte addig üzembe. Az ezt megelőző első ütemben tapasztalt késlekedések miatt az NMHH tavaly májusban és szeptemberben 12 millió forintos, illetve 36 millió forintos bírságot szabott ki, valamint új teljesítési határidőket írt elő. A szerződésben a szolgáltató három – a 2014. májusi hatálybalépésétől számított 8, 15 és 20 hónapos – ütemben vállalta a hálózat kiépítését. Az MVM Net 2015. december 31-ig országosan 95 százalékos területi lefedést vállalt a szerződésben.

MVM Net Zrt.
Kapcsolódó cikkek