Cégvilág

Több tízmilliós tiszteletdíjak

A Mol és az OTP Bank honorálja a legbőkezűbben igazgatósági, felügyelőbizottsági tagjait, ám tiszteletdíjaik így is aprópénznek számítanak havi béreikhez, részvényjuttatásaikhoz képest.

Mintegy félmilliárd forint értékben díjazta a Mol huszonhárom vezető tisztségviselőjét 2015-ben. Tizennégy igazgatósági tagjának összesen 124,5 millió forintot készpénzben adott, míg a felügyelőbizottságát alkotó kilenc főnek 116 milliót. Ezenkívül az igazgatósági tagok között még 12 067 darab, a tavalyi évzáráskor együttesen 172 millió forintot érő Mol-részvényt is szétosztott az energetikai társaság, valamint ahhoz kapcsolódóan készpénzt is adott.

A legtöbbet mindhárom kategóriából a Mol-alelnöki posztja után Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója kapta, Hernádi Zsoltot, a Mol első emberét is megelőzve, igaz, ő főállású menedzserként havi bérben is részesült. Az utóbbi összege nem nyilvános, a Világgazdaság által megkérdezett HR-es szakértők szerint egy Mol-, OTP-szintű társaságnál havi bruttó 5-10 millió forint között szóródhat az első számú vezető fizetése.

A gazdasági társaságokról szóló törvény szerint ugyanis a szabályozott piacra bevezetett, nyilvánosan működő részvénytársaságok csak az igazgatóság vagy igazgatótanács, valamint – ahol működik – a felügyelőbizottság tagjainak e minőségükben nyújtott valamennyi pénzbeli és nem pénzbeli juttatást kötelesek közzétenni, tagonként és a juttatás jogcíme szerint részletezve honlapjukon évente, az éves rendes közgyűlés összehívásával egyidejűleg. Vagyis a Budapesti Értéktőzsdén szereplő cégek döntő többsége ezekben a napokban, miután üzleti évük hagyományosan, január 1-jétől december 31-ig tart, így az arról készült beszámolókat legkésőbb négy hónapon belül, vagyis április 30-ig jóvá kell hagyatniuk részvényeseikkel.

Az eddig megjelent javadalmazási nyilatkozatokból az derül ki, hogy legbőkezűbben a Mol honorálja vezető tisztségviselőit. Mint ahogy az is, hogy rajta kívül csak az OTP próbálja részvényekkel is hatékonyabb munkavégzésre serkenteni igazgatóságának tagjait, mely papírokat ők a tőzsdei árfolyamnál kevesebbért vásárolhatják meg. Hogy mekkora a diszkont, azt nem lehet tudni, ennek közzétételére ugyanis a cégeket a törvény már nem kötelezi. Így mindössze annyival kell beérniük a kívülállóknak, hogy az árat a bank igazgatósága állapítja meg, s a javadalmazási politikából az is kihámozható, hogy a kedvezményes részvényjuttatás legfeljebb 2000 forint diszkontot tartalmazhat (ez az OTP-részvények pénteki tőzsdei árfolyamának alig 30 százaléka), és a vezető egy részvényen nem nyerhet többet 4 ezer forintnál, amikor kedvezményesen megszerzett papírját értékesíti.

A tőzsdei cégek vezető testületi tagjainak díjmértékei egyébként nagyjából leképezik a kibocsátók – a forgalmuk és piaci kapitalizációjuk alapján meglévő – piaci súlyát. Marie Theres-Thiell csak azért tudott a Magyar Telekom és a Richter igazgatósági elnökei elé kerülni, mert ő e tisztséget az egyaránt a német RWE és EnBW páros által több mint nyolcvan százalékban tulajdonolt két energiaszolgáltatónál, az Elműnél és az ÉMÁSZ-nál egyszerre tölti be. A másik kivétel az Enefi Energiahatékonysági Nyrt.-t még RFV-ként alapító (később E-Starra átkeresztelő) Soós Csaba, aki jó érzékkel, még évekkel ezelőtt dollárban rögzíttette honoráriumát, így sokat nyert a deviza erősödésén. Kilenc társaság – Altera, ANY, BIF, CIG, FHB, Forrás, Konzum, Masterplast, Visonka – költségtakarékossági vagy egyéb megfontolásból nem adott tiszteletdíjat vezető tisztségviselőinek, vagy azok önként lemondtak honoráriumukról.

tiszteletdíj
Kapcsolódó cikkek