Cégvilág

Fontos lépésre készülhet az Apple, ellopnák a show-t az Amazon és a Google elől

Amerikai sajtóhírek szerint az Apple egy olyan szoftverfejlesztői készlet kiadására készül, amely lehetővé teszi más alkalmazások készítői számára, hogy a digitális asszisztenst integrálják saját megoldásukba.

Fontos lépésre készülhet az Apple saját mesterséges intelligenciája, a Siri kapcsán, amerikai sajtóhírek szerint a társaság egy olyan szoftverfejlesztői készlet (SDK – software developer kit) kiadására készül, amely lehetővé teszi más alkalmazások készítői számára, hogy a digitális asszisztenst integrálják saját megoldásukba. Már eddig is volt példa arra, hogy egyes cégekkel megállapodást kötött ilyen lehetőségről az Apple, azonban ha igaz a The Information információja, akkor most hatalmas lépést tehet a vállalat a piac meghódítása felé. Az SDK ugyanis lehetővé tenné például az Uber fejlesztői számára, hogy alkalmazásukba integrálják a Sirit, s ennek eredményeként akár a digitális asszisztensen keresztül is hívhatnának autót a felhasználók. Ráadásul a hírek szerint ehhez még az sem kell majd, hogy a telefonjukat használják, az Apple ugyanis hamarosan bemutathat egy olyan eszközt, mint az Amazon Echo vagy a múlt héten bejelentett Google Home.

A beszámolók szerint a készülék hangszóróval és mikrofonnal is rendelkezne, és ebből adódóan természetesen zenei fájlok lejátszására, riasztásokra, jelzésekre is használható lenne. Az pedig már csak az Apple-ön és a különböző applikációk fejlesztőin múlik, hogy milyen egyéb funkciókkal látják majd el az eszközt, valamint a mögötte lévő mesterséges intelligenciát. A készüléken egyébként a beszámolók alapján már 2015 közepe óta dolgozik az Apple, vagyis azóta, hogy az Amazon Echót bemutatták. Várhatóan a társaság júniusi fejlesztői konferenciáján, a WWDC-n lesz bejelentés a témában.

A hangfelismerő rendszerek, valamint a mesterséges intelligencia megoldásainak fejlődésével az elmúlt időszakban érezhetően megnőtt az ezek kínálta lehetőségek kiaknázását célzó projektek száma. A Google már említett bejelentése mellett például a Viv is ezt az irányt képviseli. A május elején bemutatott, mesterséges intelligenciát használó digitális asszisztenst azok a fejlesztők hozták létre, akik nagy szerepet játszottak a Siri megalkotásában is.

siri Apple
Kapcsolódó cikkek