Cégvilág

A Siri lehet az Apple új sztárja

Az Apple a mesterségesintelligencia-megoldással okozhat meglepetéseket a jövő heti fejlesztői konferenciáján, míg a Sony az új PS4-gyel lophatja el a show-t az E3-on.

Továbbfejlesztett mesterséges intelligencia, új operációs rendszerek, megújuló zenei szolgáltatás – többek között ezek a bejelentések várhatók az Apple idei fejlesztői konferenciáján, a WWDC-n. A jövő hétfőn kezdődő esemény új hardverrel ugyan nem kecsegtet, azonban az elmúlt hetekben egyre sűrűbbé váló találgatások és prognózisok alapján így is jócskán ígér izgalmakat.

Különösen érdekes lesz, hogy mivel vág vissza az Apple mesterségesintelligencia-fronton, hiszen a riválisok, a Facebook és a Google az elmúlt bő másfél hónapban új fejlesztésekkel lepték meg a piacot. A The Verge összeállítása szerint egyértelműen a Siri lesz a rendezvény sztárja, vagyis az Apple mesterséges intelligenciára épülő digitális asszisztense. Egyrészt arra lehet számítani, hogy sokkal többre lesz majd képes, igaz, az előrejelzések alapján ez is csak azt jelenti majd, hogy követik más piaci szereplők példáját. Az Amazon által fejlesztett Alexa esetében például már tavaly július óta lehetővé vált, hogy külsős alkalmazásokba is integrálják, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyszerű hangutasításokkal Uber-fuvart vagy akár pizzát is lehet rendelni a segítségével. Nagyon valószínű, hogy a Siri is képes lesz hamarosan erre. Az Apple ügyeiben meglehetősen tájékozott 9to5Mac portál pedig úgy tudja, hogy bejelentik azt is, hogy a digitális asszisztens a jövőben a Mac-számítógépeken is elérhető lesz, köszönhetően annak, hogy beépítik az OS X operációs rendszer következő változatába.

A Bloomberg úgy tudja, hogy a cég megújítja online zenei szolgáltatását, az Apple Musicot, így például lényegesen egyszerűbb felhasználói felületet alakítanak ki. Várhatóan nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a felhasználók egyéni igényeire fókuszáló „For You” szolgáltatásra, így könnyebb lesz megtalálni az ízlésünknek leginkább megfelelő zeneszámokat.

A szakértők abban is egyetértenek, hogy szinte az összes operációs rendszerével kapcsolatban jelent be újdonságokat az Apple. Az OS X-nél például nemcsak a Siri integráció, de egy névváltás is jöhet, a jövőben elképzelhető, hogy MacOS néven fut majd az operációs rendszer. Az iOS-szel kapcsolatban valószínű, hogy megújul többek között a Photos nevű alkalmazás, illetve a dizájban is várhatók változások.

A jövő hét azonban nemcsak az Apple és a cég termékei iránt érdeklődők számára lesz fontos, hanem a játékipar szereplőinek is. Kedden rajtol ugyanis a szektor legnagyobb eseménye, az E3, amelynek sztárja az előzetesen kiszivárgott hírek alapján a Sony lehet. A japán társaság várhatóan ezen az eseményen mutatja be hivatalosan a PlayStation 4 játékkonzol új verzióját, amely egyelőre „Neo” név alatt fut. Az új eszköz lényegesen nagyobb teljesítményű lehet, mint elődje, és valószínűleg az ultranagy felbontású, 4K-s játékok futtatására is képes lesz. Emellett újabb részletek érkezhetnek a társaság virtuálisvalóság-eszközéről, a PlayStation VR-ről, ami októberben kerül majd az üzletekbe.

siri Apple
Kapcsolódó cikkek