Cégvilág

Magas díjakkal irtanák ki az e-cigit

Milliókba fog kerülni, ha egy nemzeti dohányboltos értelmezhető méretű választékkal nyitna az e-cigarettázó vásárlók felé. A kormányzat gondoskodik erről. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) rendelettervezete borsos díjat szab annak, aki elektronikus cigarettát, utántöltő flakont és dohányzást imitáló elektronikus eszközt hozna forgalomba. Egy termék bejelentésének szolgáltatási díja márkanevenként és hatáserősségenként 475 ezer forint lesz, akár az e-cigarettaként ismert elektronikus eszközről, akár az e-liquidnek nevezett utántöltő folyadékról lesz szó. További 306 ezer forintba fog kerülni márkanevenként és hatáserősségenként a termékekkel kapcsolatos változásbejelentés. A tervezet július 20-ig véleményezhető a minisztérium elérhetőségein. 

A szolgáltatási díjat termékenként egyszer kell majd megfizetni, de valószínű, hogy így is komoly akadálya lesz az e-cigaretták legális kiskereskedelmének. A hagyományos dohánytermékekhez hasonlóan az e-cigarettázók keresletére több tucat utántöltő folyadékkal és elektronikus eszközzel lehet megfelelő választékot kínálni. Ha egy bolt nem csak érdekességként tartana e-cigarettát, egy ilyen választék engedélyeztetésére legalább 5-10 millió forintot kellene kicsengetnie. A változásbejelentés díjfizetési kötelezettségével is jó helyen tapogatózik a kormányzat, ugyanis az e-cigaretta-eszközök gyorsan változnak. De jobban teszi a dohányboltos, ha bele sem vág az e-cigi-bizniszbe, mert el is veszítheti a pénzt. A rendelettervezet alapján a díjat előre be kell majd fizetni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI), és a bejelentés elutasítása esetén a szervezet nem téríti vissza.

A kormány nem bánná, ha kevesen fognának bele az új üzletbe. Az Emmi a tervezet hatásvizsgálati lapján úgy fogalmaz, 2016 folyamán legfeljebb 1000 bejelentés fog érkezni, és 475 millió forint bevétel folyhat be. Az egészségügyi hatásokkal kapcsolatban pedig az olvasható a dokumentumban, hogy a szabályozás elősegíti a veszélyes, potenciálisan káros termékek kiszűrését a piacról, így közvetve hozzájárul e termékek használatának visszaszorításához, ezáltal az egészségkárosító hatás csökkentéséhez.

A kormány a piacot sújtó szabályokkal több menetben próbálta ellehetetleníteni az e-cigaretta terjedését. A trafikrendszer 2013. július 1-jei indulásával egy időben a büntető törvénykönyv úgy módosult, hogy azóta a nikotinos e-cigaretták engedély nélküli gyártása és forgalmazása gyógyszerhamisításnak minősül, ami bűncselekmény. A szigorítás nem állította meg az új eszközök terjedését. Idén május 20-tól egy újabb tilalom lépett életbe. A trafiktörvény alapján az e-cigaretta olyan dohánytermék, melynek kiskereskedelme csak dohányboltban folytatható. De csak akkor, ha a forgalomba hozatal előtt hat hónappal bejelentette a dohánybolt az OGYÉI-nek. Az idén május 19-én már forgalomban lévő elektronikus cigarettákra a bejelentést december 20-ig kell megtenni.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek