Cégvilág

Habsburg-vonal a Párisi Nagyáruházban?

A Habsburg-uralkodócsalád leszármazottai gründoltak új ingatlanos céget, amely az állami tulajdonú Divatcsarnok nevét viseli.

A Habsburgok úgynevezett magyar ágához tartozó Habsburg Lotharingiai Mihály főherceg is igazgatósági tagja a nemrég bejegyzett új cégnek, a Divatcsarnok Projekt Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Zrt.-nek. Az ötmillió forint alaptőkével létrehozott társaság részvényeseként vaduzi lakcímmel a liechtensteini illetőségű Max Turnauer van feltüntetve. Az új cég e-mail-címére küldött levélre, illetve a kérdésre, hogy mit terveznek a Divatcsarnokkal, nem érkezett válasz. Ami a névadó Divatcsarnokot (vagy korábbi nevén a Párisi Nagyáruházat) illeti, a fővárosi Andrássy úton található patinás épület állami tulajdonban van, bérbeadással hasznosítja a Magyar Fejlesztési Bank Ingatlanfejlesztő Zrt. – válaszolta a Világgazdaságnak az állami bank arra a kérdésre, hogy megvált-e az egykori palotától.

A Magyar Fejlesztési Bank leánycége még tavaly szerezte meg a Divatcsarnok épületét a bedőlt Orco-csoporttól. Mint a Napi.hu portál elsőként közölte annak idején, az állam élt az elővásárlási jogával. Így került a Petschacher Gusztáv tervei alapján épített palota állami tulajdonba. Az Orco által felújított ingatlanban az alsó két szinten kereskedelmi egységek vműködnek, a további öt emeleten irodákat alakítottak ki. Az épület tetején, az 500 négyzetméteres tetőteraszon pedig a főváros egyik legnépszerűbb vendéglátóhelye, a 360 Bar működik, amelynek fő vonzereje a teljes belvárosra nyíló panoráma. Egyedi, „prémiumloft-jellegű” irodákról van szó – a tulajdonos meghatározása szerint. A felső kategóriás irodák azonban nagyrészt elkeltek, már csak a negyedik emelet vár bérlőre, de ennek a 920 négyzetméternek a kiadására is előrehaladott tárgyalások folynak.

Rádiótól a muzeális borokig

Habsburg Lotharingiai Mihály neve más magyarországi gazdasági társaságokban is felbukkan. Évekig tulajdonosa volt a vallási műsorokat sugárzó Mária Rádiónak, és az ezredforduló óta elnöke a Demján Sándor nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Badacsonyi Pincegazdaság Zrt. igazgatóságának. Az egykori állami gazdaságból lett cégben az elnöki poszton Bethlen István grófot váltotta. A pincegazdaság a korábbi évek 300-400 millió forintos árbevétele után tavaly 98 milliós forgalmat ért el, viszont a szokásosnál kevesebb, 32 millió forint veszteséget könyvelt el.

divatcsarnok Habsburg ingatlan
Kapcsolódó cikkek