Cégvilág

Naftogaz: esett a tranzitgáz nyomása

Az ukrán Naftogaz felkérte az Európai Bizottságot, hogy saját szakembereivel ellenőriztesse az ukrajnai gázszállító rendszeren folyó tranzitot. Azt tapasztalta ugyanis, hogy júliusban „több alkalommal jelentősen és magyarázat nélkül esett az Oroszországból Ukrajnába érkező földgáz nyomása”.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. nyilvános adatai szerint azonban végig folyamatos, sőt egyre növekvő volt az Ukrajnából Magyarországra beérkező földgáz mennyisége. Mégis érdekes, hogy a kereskedők éppen a Naftogaz által jelzett időpontok másnapján foglaltak le az előző napi mennyiségnek csak a negyedére vezetéki kapacitást Beregdaróc felől, és még kisebb hányadára Ausztria felől, ahonnan szintén kapnak orosz gázt. Ugyanez történt még a Naftogaz által nem említett, július 27-én, majd augusztus 2-án és 3-án.

A távolság miatt az orosz–ukrán határon történő nyomásváltozás hatása némi késéssel érződhet a magyar–ukrán határon. Végül minden érintett napon és mindkét irányból beérkezett a szokásos gázmennyiség, vagyis a lefoglalt kapacitás többszörösét használták a kereskedők.

tranzitgáz Naftogaz gáz
Kapcsolódó cikkek