Cégvilág

Nincs elég altatóorvos a Heim Pál Gyermekkórházban: műtéteket halasztanak el

Ellátatlanul nem küld el beteget a Heim Pál, a kritikus állapotú gyermekek kezelése pedig minden szempontból előnyt élvez - közölte az egészségügyért felelős államtitkárság a Magyar Hírlappal.

"Megnövekedett a Heim Pál Gyermekkórház intenzív terápiás osztályán a kritikus állapotú betegek száma, ezért itt, az akut ellátásban dolgozó szakorvosok számát az intézménynek növelnie kellett" – mondta a Magyar Hírlapnak  az egészségügyért felelős államtitkárság.

Korábban a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója, Nagy Anikó a Vasárnapi Híreknek arról számolt be, hogy országszerte jellemző, hogy a gyermek ortopédiai, szemészeti, pszichiátriai, tüdőgyógyászati vagy gasztroenterológiai szakrendeléseken hónapokat kell várni a szünidő alatt. Intézményükben pedig nincs elég altatóorvos, így bizonyos műtéteket a Madarász utcai kórházba csoportosítanak át, ahol így a napi öt-hat helyett tizenöt-tizenhat beavatkozást végeznek.

Nagy Anikó elmondta azt is, tekintettel arra, hogy a gyermek intenzív terápia hiányszakma, a szakorvosok száma az ellátási feladatokhoz nagyon kevés, Magyarországon és a Heim Pál Gyermekkórházban is, ezért a nyári hónapokban egy szakorvost az akut ellátás biztosítása miatt a műtéti altatási tevékenységből nélkülözni kell. Hozzátette, a nem sürgős, praktikusan a nyári szünidőre egyeztetett műtétek közül kénytelenek voltak huszonnégyet elhalasztani.

Az államtitkárság közleményében azt írta: "valamennyi, a gyermekkórházat megkereső esetet fogadta és ellátta az intézmény, így műtéti várólista bevezetésére nincs szükség. Az ÁEEK információi szerint a kapacitások átszervezésének köszönhetően a továbbiakban nem kell műtéti időpontokat módosítani, „az ellátás zavartalanul folyik”.

ellátás Heim Pál Gyermekkórház műtét egészségügy kórház
Kapcsolódó cikkek