Cégvilág

Erősödött a tömegközlekedés

Debrecenben folyamatosan bővül a kerékpárút-hálózat, így a belvárosi járatokon, elsősorban a trolibusz-vonalakon csökkent az utazási igény, a belvároson kívüli utazási szokások pedig nagymértékben megváltoztak – közölte lapunkkal a debreceni polgármesteri hivatal. A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. által üzemeltetett helyi autóbusz-, trolibusz- és villamosjáratokon az utasszám a 2013-2015-ös időszakban összességében nem változott, évente átlag 102-105 millió volt.

Az egyes járműtípusok között azonban volt átrendeződés, miután 2014. március 1-jén elindult el a 2-es villamosjárat, két párhuzamos autóbusz-vonalat pedig megszüntettek. Ennek nyomán 2014-ben az előző évhez képest megháromszorozódott a villamoson utazók száma, az autóbuszon utazóké viszont csak mintegy 10 százalékkal csökkent. Utóbbit azzal magyarázta az önkormányzat, hogy az ipari parkok, nagyobb üzemek, valamint a nemzetközi repülőtér kiszolgálása érdekében több autóbuszjáratot indítottak a külső városrészekbe.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. közlekedési hálózatának járműveire naponta közel öt millióan, évente több mint 1,5 milliárdnyian szállnak fel – számolt be a BKK –, míg 2010-ben még csak 1,37 milliárd utas vette igénybe ezeket. Szinte mindegyik járműfajta népszerűbb mint korábban: a fővárosban a legtöbben az autóbuszt választják, utána következik a villamos (beleértve a fogaskerekűt), ezeken csaknem négyszáz millió „felszállás” volt 2015-ben. A legnagyobb mértékben a metró utaslétszáma nőtt, a 2010-es 273 millióról a tavalyi 380 millióra (közben átadták az M4-es metróvonalat is).

Az utaslétszám emelkedésében közrejátszhatott a járműpark megújulása: új villamosok közlekednek egyebek között az 1-es a 3-as vonalon, és a metrónál is nőtt a modern járművek aránya (ugyancsak a négyes metró belépése miatt). A növekedés meglátszik a menetdíjbevételek alakulásán is: 2010-ben 49,5 milliárd forint folyt be ebből, tavaly viszont több mint 62,7 milliárd forint.

DKV Debreceni Közlekedési Zrt. Debrecen BKK tömegközlekedés
Kapcsolódó cikkek