Cégvilág

Árverezik a Kézizálog vagyonát

Több mint 700 millió forintot szeretne kapni a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) a 2015. májusától felszámolás alatt álló Kézizálog Zrt. vagyontárgyaiért. Az igazságügyi szakértő által hitelesített nemesfém tartalmú ékszerekre, órákra, drágakövekre november 18-ig lehet ajánlatot tenni az elektronikus értékesítési rendszeren.

A hét tételből álló kollekció egyes darabjait a pályázati felhívás nem konkretizálta, azokat csak az értékesítési tájékoztatóban lehet megnézni, a szakértő megállapításaival és becsléseivel együtt. Így csak annyi állapítható meg, hogy a legdrágább vagyontárgy 255,22 millióba kerül, míg a legolcsóbb licitje 4,83 millióról indul.

Az igazságügyi szakértő hitelesítése ez esetben azért lényegesebb a szokásosnál, mert a Napi.hu tavaly augusztusi értesülése szerint a Kézizálog Zrt. egyszemélyes tulajdonosa, Bíró Péter hamis aranytömböket adott biztosítékként több magyar milliárdosnak és pénzintézetnek, amivel összességében akár 30 milliárd forintos kárt is okozhatott. Ráadásul a Kézizálog Zrt. veszteségét nem fedezik a zálogba vett tárgyak.

Probléma adódott ugyanakkor a Kézizálog Zrt. vagyontárgyainak árverezésével is. A tavaly októberben 800 ezer forintos kikiáltási áron meghirdetett Nissan Terrano típusú személygépkocsi árverését a PSFN eredménytelennek nyilvánította arra hivatkozva, hogy az értékesítés nem felelt meg a jogszabályi feltételeknek, emellett nem biztosították a titkosítást, illetve az sérült. Másodszorra meg azért hiúsult meg az autó eladása, mert arra csak több mint 300 ezerrel alacsonyabb, 477 ezres vételi ajánlat érkezett. Végül a PSFN idén márciusban 565 ezerért hagyta elvinni a Nissant.

Szintén kétszer lett eredménytelen az egykoron a Kézizálog Zrt. által tulajdonolt ingatlanok és egy bakonszegi műemlék árverése. Elsőre azért, mert nem érkezett rájuk vételi ajánlat, vagy nem nyerték el a PSFN tetszését. Azt viszont nem tudni, hogy mi okozta a második, szeptember végén zárult eladási kísérlet kudarcát, mivel az érvénytelenség indokaként a felszámoló az „egyéb ok”-ot jelölte meg.

PSFN felszámolás kézizálog
Kapcsolódó cikkek