Cégvilág

Ismét duplázódott Adrian Ghenie életműrekordja

A Christie’s a rangos nemzetközi vásár, a Frieze hetére időzítette őszi londoni modern és kortárs aukcióját. Jól számítottak: ilyenkor sok műgyűjtő érkezik vásárlási kedvvel a brit fővárosba, így az októberi árverés összforgalma 91 millió font (115,6 millió dollár, 103,2 millió euró) lett. Ez alkalommal 19 művész ért el új aukciós életműrekordot, köztük a Kolozsvári Iskolához sorolt Adrian Ghenie. Az 1977-es születésű Ghenie Nickel­odeon című, 2008-ban készült, filmes ihletésű, kétrészes, nagyméretű olajfestménye hosszú küzdelem után, kilenc licitáló aktivitásának köszönhetően 7,1 millió fontért kelt el. A művészre saját bevallása szerint különösen David Lynch filmjei vannak nagy hatással, ezekből sokat merít kompozícióban és színekben.

A Nagybányán született román festőt a Michai Pop irányítása alatt működő kolozsvári Plan B Galéria vezette be a nemzetközi piacra, árai egyre dinamikusabban emelkednek. Februárban a Sotheby’s árverésén egy Van Gogh hommage, a „Napraforgók 1937” című festménye 3,11 millió fontért ment el, akkor ez volt az életműrekord, ami alig fél év elteltével több mint duplájára nőtt. A Nickelodeon a művész első önálló angliai kiállításának egyik fő darabja volt 2009-ben, majd szerepelt Bukarestben, a festő 2009–2010-es tárlatán a Kortárs Művészet Nemzeti Múzeumában. Ghenie képviselte Romániát a legutóbbi Velencei Biennálén.

A kimagasló ár nemcsak Ghe­nié­nek kedvez, hanem a Kolozsvári Iskola többi művésze esetében is árfelhajtó tényező lehet, és ráerősíthet mind a román, mind általában a kelet-közép-európai térség művészete iránti érdeklődésre, amit sok szakértő tart egyre inkább érezhetőnek.

Adrian Ghenie David Lynch
Kapcsolódó cikkek