Cégvilág

Kilenc széltorony épülhet

Két hazai cégnek is van új széltorony építésére vonatkozó engedélye, igaz, csak egy létesítmény csatlakozhat rá az országos villamosenergia-hálózatra

Kilenc széltorony biztosan felépülhet Magyarországon a korábban kiadott és még érvényes engedélyek alapján. Ebből egy két megawattos egységet a Provindia Energetikai Kft. állíthat fel Lövő területén a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH) kapott válasz szerint. A létesítménynek jövő év április 14-ig kell megkezdenie a kereskedelmi üzemét. A Provindia 95,2 százalékos (a Greenergyn keresztüli) tulajdonosa a horvátországi Vin-Vin d.o.o. társaság. A nyugat-magyarországi (a 84-es út mentén elhelyezkedő) Lövőn széltornya rácsatlakozhat majd az országos villamosenergia-hálózatra, tulajdonosa pedig részesülhet a megújuló alapú energiatermelés után járó támogatásra. Információink szerint már folyamatosan érkeznek az önkormányzathoz a kiserőművel kapcsolatos engedélyek is.

Lövőn ez már a második szélkerék, az elsőt 2010-ben a Greenergy építette. A munkákról rövid, látványos videó található a település honlapján.

A másik projekt a Venterfor Energetikai Zrt. 8 toronyból álló, 16 megawattos, Fertőd térségébe tervezett szélerőműparkja. Ugyanakkor a Venterfor engedélye csak szigetüzemre vonatkozik, vagyis a szélpark nem csatlakozhat a hazai villamosenergia-hálózatra. A társaság Veress Csongor Gergelyé. Cége honlapján a 2009-es, még bejegyzés alatti cégadatok mellett a tervezett tevékenységek (naperő, szélerő, földerő, töltőállomás) felsorolása mellett mindössze a „hamarosan” szó áll.

E „hamarosanról” azonban már vannak információk. A társaság többfunkciós, fertődi energiaparkot létesítene, elképzeléseit tavaly májusban a városi képviselők már támogatták. A park első eleme egy 8 turbinából álló szélerőmű lenne, amelynek tornyai a Veress Csongor tulajdonában lévő ingatlanokon épülnének. Ám a terv nem a MEKH által közölt 16 megawattra, hanem a kétszeresére szól, és kiterjed arra is, hogy a szélerőmű csatlakozhasson az elektromos hálózatra, a hatályos jogszabályok mellett. A hatályos jogszabályok azonban azóta igencsak megszigorodtak, így nemcsak a hálózatra csatlakozás, hanem a még engedély nélküli, plusz 16 megawatt sorsa is kérdéses lehet. Míg ugyanis a szigetüzemű széltornyok vélhetőleg felépülhetnek a régi szabályozás szerint, a még engedéllyel nem rendelkezőkre már az új regulák vonatkoznak.

A Venterfor második terve egy Solar S típusú naperőmű építése 1 és 10 megawatt közötti teljesítménnyel, továbbá 20 kilowattnyi egyenáramú és váltóáramú töltési lehetőség is elektromos autóknak és tömegközlekedési buszoknak. Talán épül egy geotermikus hőerőmű is. A harmadik projekt egy 1-5 megawattos biomassza-erőmű lenne, a negyedik pedig a helyi tömegközlekedés zöldítése. Ez utóbbi részeként nulla károsanyag-kibocsátású, határon átmenő tömegközlekedési szolgáltatás indulna a Fertő tó környékén, valamint a Fertőd–Sopron Mörbisch (Fertőmeggyes) vonalon. A beruházásokat tavaly májushoz képest két éven belül el kell kezdeni. A finanszírozásért a Venterfor köré szervezendő konzorcium felelne.

Ellenszélben

A Provindia és a Venterfor beruházási tervének érdekessége, hogy e két cég széltornyai után hosszú ideig várhatóan nem épülnek hasonlók az országban. A közelmúltban ugyanis a szabályozás olyan szigorú korlátokat szabott az ilyen új létesítményeknek, amelyekkel sokak szerint ellehetetlenítette a létesítésüket.


szélerőmű villamosenergia-hálózat. villamosenergia széltorony
Kapcsolódó cikkek