Cégvilág

A vörösiszap eladására is készül már a pályázat

Utat, ipari telkeket, szennyvízátemelőt hirdetett többek között eladásra a vörösiszap-katasztrófa után bedőlt Mal Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. vagyonából a felszámoló. A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. bő 54 millió forintos irányárat szabott meg az ingatlanokért, amelyeket – akárcsak a Mal teljes vagyonát – jelzálog terheli. Jogosultja az Inotal Alumíniumfeldolgozó Zrt., amelynek tulajdonosi köréhez kapcsolható társaságok vásárolták ki korábban a felszámolásból korábban a Mal ajkai termelőüzemének egyes üzletágait.

A most eladásra kínált ingatlanok nem kapcsolódnak az ajkai üzemhez, ezek a valaha az önkormányzat és a Mal tulajdonában álló ingatlanokra alapított várpalotai ipari park darabjai, beépítetlen telkek. (A Várpalotai Ipari Park Működtető Kft. maga is felszámolás alatt áll.)

A 2013 februárjában megkezdődött felszámolási eljárás során eddig a Mal-hagyaték kisebb részének a sorsát rendezték. A Mal teljes vagyonát 17 milliárd forintért kínálták eladásra, abból a vegyipari technológia talált vevőre. Az egyes üzletágak további működtetésére az IC Profil Kft., a Silkem Hungary Kft. és az Inotal Hidrátgyártó Kft. még tavaly nyáron kapott engedélyt a versenyhivataltól.

Gazdára vár még a Mal ingatlanvagyona – az ajkai gyártelep telekingatlana, épületei, a várpalota–inotai veszélyeshulladék-tároló, valamint a vörösiszap terek. A rendkívül értékes anyagokat tartalmazó vörösiszaptér eladására szóló pályázat tervezete elkészült, kiírása a fejlesztési minisztérium jóváhagyására vár.

A Mallal kapcsolatos jogviták még nem zárultak le maradéktalanul, ezektől függ, milyen szaldóval zárulhat a felszámolás. Az még kérdéses, mennyi az állami követelés, a zöldhatóság 135 milliárd forintos hulladékgazdálkodási mamutbírságáról szóló határozatát ugyanis egy éve hatályon kívül helyezte a bíróság. Az új eljárás pedig még nem fejeződött be, ennek kell megállapítania a bírság összegét.

A valaha volt legnagyobb magyarországi ipari környezeti katasztrófa, a 2010-es vörösiszapömlés károsultjainak kifizetése ennél jobban áll. Néhány per még folyamatban van, de ahol megállapította a bíróság, hogy jogos a kártérítési igény, az állam által biztosított keret terhére a megítélt nem vagyoni kártérítés összegét kifizették. A felszámolási eljárás során összesen 414 millió forintnyi követelést jelentettek be. (A felszámolási eljárás előtt indított perekben követelt kártérítés ennél nagyobb összeget, 932 milliót tett ki.)

vörösiszap mal
Kapcsolódó cikkek