Cégvilág

Csak „pótvíz” jönne Aradról

Több szakmai aggály is eljutott a Világgazdasághoz az Arad környékéről tervezett vízimporttal kapcsolatban. Mint korábban megírtuk, az Alföldvíz Zrt. azért szerezne be onnan vizet, mert abban nincs például arzén, ellentétben sok, a társaság ellátási területén levő kúttal; a behozatalt lehetővé tevő magyar–román kormányközi megállapodást jelenleg is várják.
Az aggályok szerint azonban ha arzén nem is, határérték feletti foszfát, nitrát és klór akad a forrásul szolgáló „víztest” fölötti, 30 méteres rétegben, és beleszivároghat a csapadék, környezeti szennyeződés is. (A romániai Nemzeti Földtani Hálózat 2013-ban az érintett víztest állapotát nitrát szempontjából gyengének minősítette.) Az ivóvíz azonban ennél jóval mélyebben lévő rétegből származik: mint az Alföldvíznél lapunknak elmondták, a kutak vizét laboratóriumukban megvizsgálták és megfelelőnek találták, nem volt benne se nitrát, se foszfát. Az viszont igaz – reagáltak egy másik felvetésre –, hogy a koncesszióban érintett kutak öregek, de terítéken van a felújításuk, illetve újrafúrásuk.

Egy másik piaci vélemény szerint nincs szükség az aradi vízre, hiszen tavaly lezárult a közel 34 milliárd forintos Békés megyei ivóvízminőség-javító program (a Portfolio gyűjtése szerint 2015-ben ez kapta a legnagyobb támogatást a környezet- és energetikai beruházások között). Olyan is vélemény is volt, hogy az Alföldvíz azért akar importálni, mert az olcsóbb, mint az ivóvíztisztítók üzemeltetése és karbantartása.

Ezzel kapcsolatban a Világgazdaság hatósági forrásból és az Alföldvíztől is kapott válaszokat. Az előbbi szerint a 34 milliárdos program csak 66 települést érint, az Alföldvíz viszont 120-130 települést lát el, az aradi víz a többibe kell. A társaság pedig azt közölte, hogy ellátási területén most is mindenütt van jó minőségű ivóvíz, az importra ellátásbiztonsági szempontból van szükség. „Mivel ugyanaz a vízbázis táplálja az aradi és a hazai kutakat, hatékonyabban láthatjuk el a vízbázisvédelmi feladatokat is” – tették hozzá.

Az új berendezésekkel a társaságnak az egy köbméter vízre jutó költsége nagyjából 20 forinttal nő meg, de mivel a tisztítóművek többségét ez év elején helyezték üzembe, még nincs sem összesített, sem összehasonlítható adat. Túl magas önköltség esetén a társaság igényelhet díjtámogatást: az elmúlt években négy-öt településre kapott ilyet, ez nem érte el teljes árbevétele egy ezrelékét.

arzéntalanítás arzén Arad vízimport
Kapcsolódó cikkek