Cégvilág

Karcsúsított az Apple

Számos újítást bevetett az új MacBooknál az Apple, és bár a felhasználók első reakciói nem voltak pozitívak, a cég szerint nagy az érdeklődés a készülékekre

Minden korábbi MacBook Pro modellnél több rendelés érkezett eddig a múlt héten bemutatott új laptopokra – nyilatkozta Phil Schiller, az Apple globális marketingért felelős alelnöke a The Independentnek adott interjúban. Pontos számot persze nem közölt, ám a kijelentés annak fényében meglepőnek tűnik, hogy az eszközök bemutatása után a felhasználók finoman szólva is nemtetszésüknek adtak hangot a közösségi felületeken a változtatások miatt. Az Apple vitte a közönség elé a MacBook Pro jelzésű notebook új generációját, és több merész lépést is megtettek. A legszembetűnőbb talán az, hogy a klaviatúra felső részén található funkcióbillentyűk eltűntek, helyüket egy OLED kijelzős sáv foglalta el. Ezen a Touch Bar nevű felületen érhetők el a funkciógombok, a fényerőt vagy a hangerőt is itt lehet állítani, sőt a Siri nevű mesterséges intelligenciára épülő digitális asszisztens is aktiválható innen. Azért maradt némi óvatosság is az Apple-ben, ugyanis a két Touch Barral ellátott új modell mellett egy olyan változatot is bemutatott, ahol megtartották a hagyományos funkcióbillentyűket.

A másik nagy változás, ami miatt talán még több kritikát kapott a cég, hogy eltűntek a hagyományos USB portok az új eszközökről. Igaz, igyekeztek kárpótolni a felhasználókat, hiszen helyette négy USB-C típusú portot is elhelyeztek, amelyeken keresztül nemcsak adattovábbítás és perifériák csatlakoztatása lehetséges, de tölthetik is a felhasználók a készüléket. Kihagyták az SD-kártya-bemenetet is. A nagy egyszerűsítés persze nem csak önmagáért van, az elhagyott elemeknek köszönhetően még karcsúbb eszközöket tudott készíteni az Apple. A 13 hüvelykes változat 17 százalékkal, a 15 hüvelykes 15 százalékkal lett keskenyebb a korábbi verzióknál – az utóbbi mindössze 15,5 milliméter vastag.

Érdekes megoldás, és könnyen lehet, hogy több követőre is talál majd, hogy a biometrikus azonosítást a bekapcsolással kötötték össze, vagyis a számítógép a bekapcsológomb megnyomásakor az ujjlenyomat alapján képes azonosítani a felhasználót, így növelve a biztonságot.
A kijelzőre eddig se nagyon panaszkodhattak a MacBook-felhasználók, és az Apple saját adatai szerint sikerült nagyon előrelépni. Az új notebookok képernyője 67 százalékkal fényesebb, ugyanilyen mértékben kontrasztosabb, mint az elődöké, emellett pedig 25 százalékkal több színt képesek megjeleníteni.

Hatalmas tárhelyek

Az új MacBook Pro hardverénél odatette magát az Apple, igaz, ez ebben a kategóriában el is várható. A nagyobb modellben Corei7-es Intel processzor dolgozik 2,6 gigaherzes órajellel, 4 gigabájtos Radeon videokártya van benne, 16 gigabájtnyi RAM-ot építettek be és 256 gigabájtos SSD háttértárolót kapott. A kisebb változat Corei5-ös processzorral, 8 gigabájt RAM-mal és Intel videokártyával csábítja a felhasználókat, a tárolókapacitása ugyanakkora, mint nagyobb társának. Érdekesség, hogy az Apple legújabb okostelefonjából, az iPhone 7-ből is van olyan modell, amely ekkora tárhelyet kínál. Az új MacBookok közül a legolcsóbb modell 1499 dollárba kerül, de lesz olyan 15 hüvelykes verzió is, amelyikben 512 gigabájtnyi tárhely lesz, és közel 2800 dollárt kell fizetni érte.


MacBook Apple
Kapcsolódó cikkek