Cégvilág

Bajban a Samsung vezére

A napi működésre ugyan nem lenne komolyabb hatással, ha letartóztatnák a Samsung korrupciógyanús ügyekbe keveredett vezetőjét, Lee Jae-yongot, a cég hírneve azonban újabb csapást szenved.

Letartóztatási parancs kiadását kérte a szöuli ügyészség Lee Jae-yong, a Samsung Electronics alelnöke ellen, a hírre 2,1 százalékot esett a dél-koreai óriáscég árfolyama. A 48 éves Lee a Samsung talán legbefolyásosabb embere, gyakorlatilag ő irányítja a vállalatot. Hivatalosan 72 éves édesapja áll ma még a cég élén, csakhogy ő 2014-ben elszenvedett szívrohama óta képtelen ellátni vezetői teendőit. Az utóbbi időben a vállalat felgyorsította az utódlási folyamatot, de ez még nem zárult le, s lehet, hogy a botrányok be is tettek Lee ambícióinak.

Az ifjabb Leenek korábban kevesebb mint egy százaléka volt a Samsungban, apjának pedig három, ám ha ezt megkapná, akkor dollármilliárdos nagyságú örökösödési adót kellene fizetnie. Ennek kijátszását és Lee befolyásának megőrzését szolgálta a Samsung két leányvállalatának, a Samsung C&T-nek és a Cheil Industriesnak az egyesítése. A fúzióval Lee részvényvásárlás és adófizetés nélkül, áttételekkel ötszázalékosra tudta növelni részesedését az ország legértékesebb vállalatcsoportjában – írja a The New York Times. A Samsung C&T-ben a koreai állami nyugdíjalap az egyik fő részvényes, s az ő támogatását is sikerült megnyerni a fúzióhoz. Ebben a feltételezések szerint nem kis szerepe lehetett a tavaly posztjáról már lemondott Moon Hyung-pyo egészségügyi miniszternek, akit decemberben le is tartóztattak hivatali visszaélés gyanújával.

Lee ügye azonban még függőben van: az üzletember letartóztatásáról szerdán tárgyal az illetékes bíróság, és a héten hozza nyilvánosságra, hogy lát-e kellő jogalapot az őrizetbe vételhez. Az ügyészség számára ez nem kérdés, hiszen Leet 36 millió dolláros értékű vesztegetéssel gyanúsítják, ennyit ajánlott fel Park Geun-hye, a posztjáról korrupciós botrányok közepette a hetekben eltávolított koreai elnök asszony legfőbb bizalmasának és barátnőjének, Choi Soon-silnek ahhoz, hogy kedvező elbírálásban részesüljenek. Vélhetően ennek is köze lehetett ahhoz, hogy a nyugdíjalap hozzájárulását sikerült megnyerni a fúzióhoz. A Samsung – hasonlóan a többi koreai nagyvállalathoz –feltehetően a már letartóztatott Choi nonprofit alapítványához utalt kenőpénzeket, de ebből máshová is jutott az ügyészség szerint. A Samsung több mint 18 millió dollárt adott volna egy kijelölt cégnek azért, hogy fedezze Choi lányának németországi lovaglóóráit. A Samsung emellett a Choi unokahúga által vezetett télisport-központ támogatására is vállalkozott. A cég viszont tagadja, hogy bármikor is anyagi előny szerzése érdekében dotált volna bármilyen szervezetet vagy céget.

A politikai botrány már az ősszel kibontakozott, nem sokkal azután, hogy a cég elrendelte a felhevült akkumulátorai miatt tűz- és robbanásveszélyessé nyilvánított csúcskategóriás Galaxy Note 7 okostelefonjainak visszavásárlását és forgalomból való kivonását. A hatalmas presztízsveszteség mellett a dél-koreaiaknak 5,3 milliárd dollárjukba kerül ez a „kaland”, amely a negyedéves nyereségen is nyomot hagyott. Még akkor is, ha az október–decemberi időszakban a cég előrejelzése szerint a működési eredmény három éve nem látott csúcsra, 7,8 milliárd dollárra emelkedhetett.

Lee esetleges letartóztatása a cégnél esedékes stratégiaváltást és beruházási terveket is átírhatja, lassíthatja azok elfogadását. A napi működést azonban elemzők szerint nem befolyásolja Lee ügye, hiányát ezen a szinten nem érzik meg. Ez is tükröződik abban, hogy a hír csupán 2,1 százalékot harapott ki a Samsung árfolyamából.

Samsung Lee Jae-yong korrupció
Kapcsolódó cikkek