Cégvilág

Felfelé kúsznak a Zsolnay-árak

Az elmúlt év a Zsolnay tárgyak körében is áremelkedést hozott. A milliós leütéseket megszokhattuk már a pécsi gyár termékeinél, de az érdekes tételek ára megérkezett a 15-20 millió forintos sávba.

Kezdjük a végéről: a Virág Judit Galéria karácsonyi aukcióján 16 millió forintért kelt el egy historikus Zsolnay váza, ez azért is számított különlegesen magas árnak, mert a pécsi gyár kerámiái közül többnyire a szecessziós darabok érik el a csúcsokat.

Árnövelő tényező volt a váza egyedisége, sőt talán még tovább is mehetett volna a licit, ha sikerül kideríteni a megrendelőt. A Zsolnay-árak esetében sokat számít a méret, valamint a technikai bravúrok, a gyárra jellemező újítások és kísérletezések nyomai. Ugyanezen az árverésen egy Mack Lajos formaterve alapján készült szecessziós váza 7 millió forintos kalapácsáron kelt el.

A szériagyártásban készült darabok közt a minőségi középkategória korábban jellemzően 2-4 milliós árai mostanra a 4-8 millió forintot is elérhetik, a valami miatt izgalmas daraboké az 5-10 milliót, a különlegességek pedig a 10-20 milliós értékhatár közé esnek.

Tízmillió forint fölötti árat egy Zsolnay váza először szintén a Virág Judit Galériában ért el: a 2013-as téli árverésen 19 millió forintos leütés mellett vette meg a pécsi múzeum – elővásárlási jogával élve – az 1906-os milánói világkiállítás magyar pavilonjába Apáti Abt Sándor által tervezett, egyetlen példányban készült, táncoló nőalakokkal díszített szecessziós vázát.

A Virág Judit Galéria egyébként is piacvezető a Zsolnay tárgyak területén, a társtulajdonos Törő István szerint mindig előkerülnek kiemelkedő darabok, összességében pedig ma több a gyűjtő, mint ahány különleges tárgy egy évben felbukkan. Van olyan, amelyre mindig megmozdulnak a gyűjtők, mint például a Rippl-Rónai József által tervezett Andrássy-tányérok.

Zsolnay Vilmos feljegyzései szerint 72 lapos- és 12 desszertestányér készült az Andrássy-szervizhez, ezekből a galéria húsz év alatt mindössze ötöt árverezett el, és külföldön is kevés került elő. Közgyűjteményekben mintegy húsz tányért őriznek, felét az Iparművészeti Múzeumban, felét a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteményében. Tavaly öt Andrássy-tányér kelt el egy angliai aukción 4-5 millió forintnak megfelelő árakon; a hazai árak mindig magasabbak, ősszel a Virág Judit Galériánál 8 millió forinton ütöttek le egy ilyen tányért.

Kiemelt figyelmet fordítanak a Zsolnay tárgyakra a BÁV-nál is. Ők 2016-ban igazi különlegességgel rukkoltak elő: Zsolnay Miklós kandallóját árverezték el 22 millió forintért, itt az egyedi értéket a családhoz köthető történet is növelte. Egy szecessziós, csillagok alatt táncoló nőalakokat ábrázoló vázát is árvereztek 6 millió forintos leütési áron. A milliós árak nem ritkák a szecessziós Zsolnay vázák esetében, de a tízszeres emelkedés azért meglepő: a BÁV tavaszi aukcióján így alakult ki egy Apáti Abt tervezte díszváza 2,4 millió forintos leütési ára, jelezve a gyűjtői igényt.

Jó és könnyen mozgósítható befektetés

Zsolnay tárgyakat venni biztonságos nemcsak azért, mert áruk ha lassabban is, de még mindig felfelé halad, hanem mert azon ritka magyar műtárgytípusba tartoznak, amely egyben nemzetközi is. Egy exkluzív, látványos tételekből álló Zsolnay-gyűjtemény nincs kiszolgáltatva a hazai műtárgypiac változásainak, szükség esetén gyorsan és biztosan értékesíthető külföldön is.


Zsolnay árverés Kerámia
Kapcsolódó cikkek