Cégvilág

Sokan fordulnak a Nemzeti Eszközkezelőhöz

A tavalyinál másfél milliárddal többet, összesen 27 milliárd forintot költ ingatlanvásárlásra idén a Nemzeti Eszközkezelő Zrt., amelynek eddig 39 272 lakást ajánlottak fel a bedőlt hitelesek

A legtöbb ingatlant, több mint 9100-at tavaly ajánlották fel a bankokon keresztül a bedőlt lakáshitelesek a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt.-nek, amely az alapítása óta eltelt öt évben összesen 107,5 milliárd forintból vásárolt meg 27 800 lakást és házat a felajánlott több mint 39 ezerből – tájékoztatta a Világgazdaságot a társaság. A megvásárolt lakásokon 246,5 milliárd forint kifizetetlen jelzáloghitel volt, ezt a bérlővé lett hiteladósoknak nem kell kifizetniük, bár többségüknek arra sincs már esélye, hogy újból saját lakáshoz jusson. Visszaút keveseknek van: eddig 158 ügyfél tudta újból megvenni az ingatlanát. A NET-nél hangsúlyozzák: minden egyes költségvetési forinttal 2,29 forint hitelintézeti követelést váltottak ki.

Ingatlanvásárlásra és beruházásra tavaly 25,5 milliárd forint állt az eszközkezelő rendelkezésére, amiből valamivel több, mint 6300 ingatlant vásároltak meg. Ezzel teljesítették a kitűzött éves célt – válaszolták lapunknak. A 35 ezer lakás megvásárlására szóló keret megemelésének esélyét felvető kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy a NET-programmal kapcsolatos döntések kormányzati hatáskörbe tartoznak.

A NET Zrt. alapítása, 2012. január 1-je óta 2016. december 31-ig az ingatlanok karbantartására, működési és egyéb kiadásokra 6,7 milliárd forintnyi költségvetési forrást használt fel. Az állami bérlakásállomány gyarapodásával a fenntartási költségek is nőnek, 2016-ban költötték el az összeg kétharmadát, 4 milliárd forintot.

A megvásárolt lakások átlagos vételára 2014-ben 3,6 millió forint volt, tavaly ez 3,8 millióra nőtt. A lakáspiaci árrobbanás mellett ez nem túl nagy változás, de a magánpiaci folyamatok nem is érinthetik a bedőlt lakáshitel-szerződésekből született ügyletek átlagárát. A felajánlott és befogadható ingatlanok jelzáloghitel-szerződésének megkötéskori forgalmi értéke ugyanis Budapesten, a megyei jogú városokban és a fővárosi agglomerációban nem haladhatja meg a 25 millió forintot, egyéb településeken a 20 millió forintot (ez már a 2015-ben öt-öt millióval megemelt összeghatár).

A felajánlott ingatlanok közül majdnem minden tizediket elutasítanak műszaki és egyéb okok miatt. Többnyire életveszélyessé vagy lakhatatlanná vált épületekről van szó, de az is előfordul, hogy az adós még nem került legalább 180 napos késedelembe a törlesztéssel. A legtöbb bedőlt lakáshiteles Borsodból, Szabolcsból és Pest megyéből ajánlja fel ingatlanát, de nincs olyan megye, ahol ne nőtt volna a jelentkezők száma. Nógrád és Komárom-Esztergom megye számszerűen nem tartozik az élbolyba, de méretükhöz képest körülbelül kétszer annyi fizetésképtelen lakáshitelest jeleztek, mint például a nagyobb Győr-Moson-Sopron megyéből. A NET-programba bekerült családok ma havonta átlag 10 600 forint bérleti díjat fizetnek.

Ócsa alig hatoda épült meg

A bedőlt lakáshitelesek ócsai telepére tervezett félezer házból csak 79 épült fel, ezekben 340-en élnek, a lakók csaknem fele 18 év alatti. A határozatlan időre szóló szerződésekkel rendelkező bérlők köre nagyjából fix, az első hullám után eddig három megüresedett házra írt ki a NET Zrt. pályázatot, ezek közül kettő már lezárult.


net nemzeti eszközkezelő ingatlan
Kapcsolódó cikkek