Cégvilág

A mobilokat is elérte a retrohullám

Elérte a retrohullám a mobilipart is a Mobile World Congressen látottak alapján, az egész piacot megmozgató komoly újítás azonban idén elmaradt.

A hagyományoknak megfelelően számos új készülékkel ismerkedhettünk meg az elmúlt napokban a Barcelonában zajló Mobile World Congressen (MWC), azonban az igazi show-t a visszatérő nagy neveknek köszönhettük, és nem annyira a szektor meghatározó szereplőinek. Ahogyan azt már hetekkel az esemény előtt tudni lehetett, nagy feltámadást jelentett be a Nokia márka jogait megszerző HMD Global. A társaság ugyanis a mobiltörténelem egyik legnépszerűbb, több mint 120 millió példányban eladott készülékét hozta vissza a piacra, a 3310-est.

A retro igazi szerelmesei számára talán kissé csalódást jelent az új eszköz, hiszen csak távolról hasonlít elődjére. Egy 2,5 G-s hálózati kapcsolatra képes, 2,4 hüvelykes, színes, de érintésre nem reagáló kijelzővel és a hagyományos mobiloknál megszokott billentyűzettel ellátott készülékkel igyekszik megnyerni a társaság a nosztalgiára hajlamos fogyasztókat, mert egyáltalán nem biztos, hogy képességeivel és 49 eurós árával más felhasználói kört is meg tud szólítani az újjászületett Nokia 3310-essel. A HMD a régi klasszikus feltámasztása mellett három okostelefonnal is készült Barcelonára. Közülük a Nokia 6-ot érdemes kiemelni, amely prémiumképességekkel bír, ehhez középkategóriás ár jár, az alapmodell 229 euróba kerül majd.

Sokadik kísérletét hajtotta végre a BlackBerry, hogy valami különlegességgel legalább részben visszanyerje egykori dicsőségét. A kanadai cég telefonjait már a TCL Communication gyártja, azonban számos megoldás még az eredeti csapattól származik. A BlackBerry a Barcelonában bemutatott, legújabb Android operációs rendszert futtató KEYone esetében is ragaszkodott a hagyományokhoz, vagyis egy fizikai billentyűzettel ellátott eszközt készítettek, amely 4,5 hüvelykes érintőkijelzőt kapott, és az üzleti felhasználók igényeinek kiszolgálására a márkánál megszokott számos biztonsági megoldással látták el.

A Samsung az előzetes várakozásoknak megfelelően a Galaxy Tab S3 androidos tablettel érkezett az MWC-re, és két meglepetéssel. Az egyik a Galaxy Book, amely a 2 az 1-ben táblagépek táborát gyarapítja, az alapcsomagban a windowsos készülék mellett billentyűzettel ellátott tok, valamint speciális toll található. A Galaxy Bookból két változat kerül piacra, különösen a nagyobb, 12 hüvelykes, Super AMOLED-kijelzővel ellátott eszköz tűnik versenyképesnek, amely hetedik generációs Core i5-ös Intel processzort kapott, és akár 8 gigabyte RAM-mal és 256 gigabyte tárhellyel is elérhető lesz. Igaz, azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor és mennyiért lehet majd megvenni. Talán a Galaxy Booknál is nagyobb meglepetést jelent, hogy a társaság már most bemutatta legújabb Gear VR virtuálisvalóság-szemüvegét, ráadásul egy kontrollerrel kiegészítve. A cég tájékoztatása szerint a vezérlő egy kézzel is könnyen kezelhető és a legkisebb kéz- és fejmozdulattal is irányítható, ami kényelmes hosszú távú használatot tesz lehetővé.

Az LG ismét egy érdekes kísérlettel lepte meg a piacot – azt igyekeznek bebizonyítani, hogy mobilon is lehet mozizni. Az új G6, amely a társaság idei csúcstelefonja, ehhez meglehetősen nagy, 5,7 hüvelykes kijelzőt kapott, azonban érdemes megjegyezni, hogy ennél nagyobb képernyőkkel is lehet már találkozni a piacon. Ami viszont egyedülálló, az a 18:9-es képarány, amely tényleg a mozikban megszokott élményhez közelít. A QHD-felbontásnak köszönhetően tűéles képet kap a felhasználó, persze még így is kérdéses, hogy mennyire kényelmes egy másfél órás filmet a készüléken nézni. Arról nem is beszélve, hogy az alapból rendelkezésre álló 64 gigabyte-nyi tárhely igazán komoly gyűjtemény tárolására nem nyújt lehetőséget, igaz, a kapacitás MicroSD kártyával akár 2 terabyte-osra is növelhető.

Ha már a nagyképű okostelefonoknál tartunk, a Huawei sem aprózta el, a vállalat a P10 Plus esetében egy 5,5 hüvelykes képernyőjű készülékkel lepte meg a piacot. A kínai cég új eszközénél azonban a korábbi prémiummodellekhez hasonlóan a fényképezés kapott kiemelt szerepet. A Leicával kötött együttműködés már eddig is bevált, és az új csúcsmobilokban is az általuk készített dupla kamera található. Érdemes megemlíteni, hogy a P10 Plust 3750 milliamperórás akkumulátorral és Huawei szupergyors töltővel (SuperCharge) is ellátták. Ez utóbbit az úgynevezett 5-gate védőmechanizmussal szerelte fel a gyártó, amely folyamatosan, valós időben méri és elemzi az elektromos feszültség, az áram és a hőmérséklet szintjét, így teljesen biztonságos töltést garantál.

LG G6 Mobile World Congress
Kapcsolódó cikkek