BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre veszélyesebbek a kiberbűnözők

A kibertámadások komoly bevételcsökkentést és ügyfélvesztést okoztak tavaly a vállalatoknak, harmaduknál ezek aránya meghaladta a 20 százalékot - derült ki az internetes hálózati berendezéseket gyártó Cisco éves kiberbiztonsági jelentéséből (Annual Cybersecurity Report - ACR).

A kiberbűnözés miatt a 2016-os évben a vállalatok 29 százalékánál volt bevételcsökkenés, amelynek mértéke a vállalatok 38 százalékánál meghaladta a 20 százalékot. Kiberfenyegetés miatt a cégek 22 százaléka vesztett ügyfeleket, 40 százalékuk pedig korábbi ügyfeleinek több mint ötödét vesztette el. Az adatvesztés következtében a vállalatok 23 százaléka veszített el üzleti lehetőségeket, 42 százalékuknál ennek mértéke meghaladta a 20 százalékot - derült ki a Cisco éves adatokat összesítő felméréséből. (Nemcsak a vállalati támadások, hanem a hamisított bóvli mobilok is súlyos hatással vannak a piacra.)

 [caption id="" align="aligncenter" width="600"]Kép: Thinkstockphotos Kép: Thinkstockphotos[/caption]

A támadások után a vállalatok 90 százaléka jelentősen fejlesztette védekezési folyamatait, 38 százalékuk különválasztotta az IT és a biztonsági funkciókat, és hasonló arányban döntöttek a biztonságtudatos oktatás növeléséről, illetve a kockázatcsökkentő megoldások bevezetéséről. A jelentés szerint a biztonsági riasztásoknak csak az 56 százalékát vizsgálják ki, és a valós jelzések kevesebb mint felénél történik hatékony intézkedés.

A válaszadók szerint az informatikai biztonság fejlesztésének legfőbb akadálya a szűk költségvetés, a rendszerek kompatibilitásával kapcsolatos problémák, illetve a képzett szakemberek hiánya. A válaszadók kiemelték, hogy a szervezetek 65 százalékánál legalább 6, de akár több mint 50 biztonsági megoldást is használnak egyszerre, ami jelentősen megnöveli a biztonsági rések kockázatát. A közlemény felhívja arra is a figyelmet, hogy az alkalmazottak által használt külső felhőalkalmazások 27 százaléka magas kockázatú, és a jól ismert adware, a reklámozással összefüggő kártevők a vizsgált szervezetek 75 százalékát fertőzték meg.

Mivel a kiberbűnözők a már bevált technológiák mellett új módszereket is alkalmaznak a vállalat középvezetőinek és menedzsereinek támadására, ezért a Cisco javasolja, hogy a vállalatvezetés prioritásként kezelje a védelmi megoldások fejlesztését és szakemberek alkalmazását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.