BUX 42,616.32
+1.69%
BUMIX 3,961.22
+0.02%
CETOP20 1,960.74
0.00%
OTP 10,780
+1.89%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
-4.76%
-1.41%
0.00%
ZWACK 17,450
-0.29%
0.00%
ANY 1,650
+0.61%
RABA 1,165
0.00%
+3.56%
+0.12%
0.00%
-0.46%
-1.14%
+3.53%
-1.22%
0.00%
+3.63%
OTT1 149.2
0.00%
+2.03%
MOL 2,856
+0.78%
-1.00%
ALTEO 2,420
+1.26%
0.00%
+3.83%
EHEP 1,490
-9.42%
-0.70%
-1.14%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
+2.81%
0.00%
0.00%
SunDell 42,000
0.00%
+3.81%
0.00%
+4.21%
0.00%
+0.31%
+8.93%
GOPD 9,020
0.00%
OXOTH 3,740
+1.08%
+5.91%
NAP 1,230
+0.33%
+22.22%
+0.48%
Forrás
RND Solutions
Cégvilág

Húsvétkor nem sajnáljuk a pénzt a minőségi sonkára

Egyre keresettebbek a minőségi húsvéti füstölt húskészítmények a magyar boltok polcain. A korábbi években jellemző árérzékenység enyhülni látszik, miközben a füstölt termékek mintegy 70 százalékát még mindig a húsvéti szezonban vásárolják meg a fogyasztók – közölte a Pápai Hús.

A húsipari szereplők számítása szerint a korábbi évekhez képest nagyobb arányban fogják a minőségi, sok esetben prémium kategóriás füstölt termékeket keresni a fogyasztók a húsvéti szezonban. Ezen belül pedig a korábbi éveknél nagyobb keresletre számíthatnak a tradicionális ízeket előcsalogató, hagyományos technológiával készült termékek is. „Az elmúlt években kiemelkedően magas árérzékenység volt jellemző, ami részben visszavetette, részben pedig a gyenge minőségi termékek irányába mozdította el a keresletet. (Az élelmiszerbiztonsági ellenőrök már ellenőrzik a sonkákat!)

 [caption id="" align="aligncenter" width="616"]Kép: MTI Kép: MTI[/caption]

A húsvéti füstölt termékek volumenében összességében most sem várható jelentősebb növekedés, de jó hír, hogy a piaci visszajelzések szerint újra nő a minőségi termékek iránti igény” – mondta Kovács László, a Pápai Hús Kft. ügyvezető igazgatója, aki arra is rámutatott, hogy szintén bizakodásra ad okot, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi üzletek forgalma már évek óta folyamatos növekedést mutat, kiugrásokkal az ünnepi időszakokban. (Tojás is lesz elegendő a boltokban, de lehet, hogy egy kicsit drágábban.)

A húsvétot megelőző néhány hetes időszak egyértelműen a főszezon a füstölt hústermékek piacán. A korábbi évek felmérései szerint az évnek ebben az időszakában mintegy 5500-6000 tonna fogy ezekből a készítményekből, amely körülbelül 7-8 milliárd forint bevételt jelent a kiskereskedelem, illetve az élelmiszeripari gyártók számára.

„Kevesen tudják, de a sonka, illetve a füstölt húskészítmények kifejezetten szezonális termékek. Ezeknél az áruknál a fogyasztás mintegy 70 százaléka húsvétkor történik. Hasonló periódus még a karácsony körüli hetek, ehhez képest az év többi részében lényegesen alacsonyabb a füstölt hústermékek keresettsége. Ez elsősorban a régmúlt hagyományaiban gyökerezik, hiszen a család által saját fogyasztásra feldolgozott sertések is levágása december elején volt esedékes, a füstöléssel tartósított húsok elfogyasztására pedig csak a gyorsan romló termékek elfogyasztását követően, tavasz elején került sor” – mondta Kovács László.

Az elmúlt hónapokban növekvő pályára állt Pápai Húsnál azzal számolnak, hogy a húsvéti időszakban összesen mintegy 600 tonna füstölt terméket szállítanak ki az üzletekbe. A húsvéti kiszállítások a március 15-i héten indultak el, de a szakemberek arra számítanak, hogy az igazán nagy felfutás a vásárlásokban a húsvét előtti két hétben várható a korábbi évek tapasztalata alapján.

A gyártók helyzetét nehezíti, hogy az alapanyagok és a termelési költségek drasztikusan megemelkedtek az elmúlt egy évben. Egyrészt az alapanyagár kilogrammonként közel 100 forinttal drágult, de költségnövelő hatása volt a kötelező minimálbéremelésnek is, amely mind a gyártóknál, mind pedig a kereskedőknél jelentkezik. Így összességében a húsvéti minőségi és prémium füstölt termékek átlagos ára idén mintegy 10 százalékkal lehet magasabb a korábbi évhez képest.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek