Cégvilág

Júniusban indul a metrófelújítás

Júniusban indulhatnak meg a 3-as metróvonal felújításának kivitelezési munkálatai.

Tarlós István közölte, a BKV által a kiviteli tervekre kiírt tendereket részlegesen módosítani kellett egy jogszabályi változás miatt, de "ettől még az idén nyáron, júniusban a kivitelezés megindulhat" - mondta a főpolgármester hétfő este a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Mint azt korábban a Világgazdaság megírta: közvetlenül az M3 pótlására a jelenlegi tervek szerint hozzávetőlegesen ötven újszerű és részben teljesen új, alacsony padlós járművet biztosít a BKV Zrt. A fenti járművek egy része már rendelkezésre áll, harminc autóbusz pedig tavasszal érkezik – közölte a Világgazdasággal a közlekedési társaság.

 

A BKV egyébként jelenleg 928 autóbuszt üzemeltet. A metró pótlásában részt vevő járművek felújítása az előzetes ütemezésnek megfelelően halad, a ráfordítás mértéke a járművek aktuális állapotától függő, szóródó érték – közölte a költségek részleteinek ismertetése nélkül a BKV.

Szakértők szerint pénzügyi szempontból a főváros számára megtakarítást eredményez majd a buszok közlekedtetése az M3-as helyett. A metró működtetése ugyanis nagyon drága. A fővárosi közösségi közlekedés évi 140 milliárd forintos költségének körülbelül 40 százalékát a metrók üzemeltetése viszi el. A legtöbbet a 4-es metró üzemeltetésére kell fordítani, állítólag ez duplája az M2-es és az M3-as metrók együttes üzemeltetési költségének.

metrófelújítás tarlós tömegközlekedés
Kapcsolódó cikkek