Cégvilág

Nem a fizetés a döntő a jövő dolgozóinak

A rugalmas munkavégzés és a kollégák személye a legfontosabb tényezők a jövő munkavállalói számára.

Meglepő, de nem a fizetés a legfontosabb a jövő munkavállalóinak: az alapfizetés sem maradt le a dobogóról, de a relatív fontosságot tekintve a top öt elem között a javadalmazáshoz kapcsolódó tényező csupán a harmadik – derült ki a PwC Magyarország középiskolákban végzett félméréséből. (Már korábbi felmérésekből is világosan látszott, hogy a bér már nem kizárólagos motivációs tényező.)

„Azzal a céllal indítottuk el a kutatást, hogy megismerjük és a munkáltatók számára elérhetővé tegyük azokat a tényezőket, amelyek alapján a diákok, illetve hallgatók munkahelyet választanak. A megkérdezettek 63 százaléka felsőoktatásban tanul, közel 20 százalékuk dolgozik, 18 százalék pedig középfokú oktatásban részesül. Ők a jövő munkavállalói, az ő preferenciáik megismerése alapvető fontosságú ahhoz, hogy a szervezetek reagálni tudjanak a ma már szinte minden iparágat érintő munkaerő-hiányra, mely a vállalatvezetők 92 százaléka szerint a növekedés legnagyobb gátja” – mondja Bencze Róbert, a PwC Magyarország HR-tanácsadási üzletágának igazgatója.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"]Kép: Vémi Zoltán Kép: Vémi Zoltán[/caption]

A relatív fontosságot tekintve a megkérdezettek 36 tényezőből a rugalmas munkavégzést; a munkatársakat, akikkel naponta dolgoznak és az alapfizetést sorolták az első három helyre. A negyedik elem, a sabbatical, vagyis a hosszabb ideig tartó alkotói szabadság lett, közvetlenül az érdekes és kihívást jelentő munka előtt.

Amit nem tartanak különösebben fontosnak a fiatalok, amikor munkahelyet választanak, az munkáltató márkája, ahogy a vízió és stratégia sem meghatározó, helyette az őszinte kommunikációt várják el. A válaszadók 75 százaléka számol Budapesttel mint munkavégzési hellyel. A preferált iparágak közül a legtöbben a pénzügyi terület iránt érdeklődnek, a válaszadók 34 százaléka jelezte, hogy szívesen helyezkedne el ilyen profilú cégnél.

A megkérdezettek nyitottak a lakóhely-változtatásra Magyarországon belül, főként abban az esetben, ha a leendő munkaadójuk a családjuk elhelyezkedését is támogatja. A külföldre távozás mellett erős érv, hogy a fiatalok úgy vélik, a fizetésen túl a szakmai fejlődésre is nagyobb esélyük van az országhatáron kívül. (Sok iskolás szívesen lenne cserediák is.)

keresetek munkaerőpiac fizetés fiatal munkavállalók
Kapcsolódó cikkek