Cégvilág

Dübörög a lakásépítés Magyarországon, de megvan az ára

Az új lakások iránti kereslet egy év alatt országszerte 23, Budapesten pedig 20 százalékkal nőtt. A lakásépítési kedv továbbra is kirobbanó: januárban és februárban tavalyhoz képest 60 százalékkal több lakóingatlan építésére adtak ki engedélyt Magyarországon. Ugyanakkor komoly problémát jelenthet a piac számára a munkaerőhiány, amelyet csupán megfelelő béremeléssel lehet orvosolni.

Meredek emelkedőn van a lakásépítési kedv Magyarországon - adta hírül a ingatlan.com. Kijelentésüket a legfrissebb KSH-adatokra alapozták, mely szerint 2017 első két hónapjában összesen 1514 lakóingatlan építésére adtak ki engedélyt, ami 60 százalékos növekedést jelent a múlt év azonos időszakához képest.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Meredek emelkedőn van a lakásépítési kedv Magyarországon Kép: AFP Meredek emelkedőn van a lakásépítési kedv Magyarországon Kép: AFP[/caption]

"Még jelentősebb a növekedés a múlt év első két hónapjához képest, ha az alapterületet nézzük. Idén ugyanis a társasház-építésekre kiadott engedélyek alapján 313 ezer négyzetméter épülhet, ami 88 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Összességében az engedélyek alapján jelentős bővülés várható" - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki utalt arra is, hogy tavaly jelentős, 19 százalékos hanyatlást elkönyvelő építőipari is magára talált: az év első két hónapjában 17 százalékkal nőtt a termelés, a szerződésállomány pedig 117 százalékkal nőtt.

Hátulütőt jelent azonban, hogy a lakásfejlesztők a munkaerőhiány okozta költségnövekedést az új lakások áraiba építik be, amitől a budapesti új lakások átlagos négyzetméterára csak január óta 4 százalékkal 614 ezer forintra emelkedett. Ez a kereslet növekedése mellett a fejlesztők magasabb költségszintjével magyarázható.

Balogh László a hosszabb távú kilátásokról szólva elmondta, hogy a jelenlegi fokozott lakásépítési kedv a következő 2-2,5 évben fennmaradhat. Fontos azonban, hogy a jelenlegi szabályok szerint 2019 végéig van érvényben a lakásépítésekre vonatkozó kedvezményes - 5 százalékos - áfakulcs. Ha ezt követően visszaugrik a normál szintre, az az új lakások árait is drasztikusan megemelheti, ami a kereslet visszaesésével járhat. Ha pedig a beruházok - a tavalyi áfacsökkentéshez hasonlóan – az áfaemelés hatásait is benyelik, és nem növelik az árakat, akkor azzal a saját nyereségességük csökken.

Bármelyik forgatókönyv valósulna is meg a kedvezményes áfakulcs megszűnése esetén, az jelentősen visszavetheti a beruházók lakásépítési kedvét.

Világgazdaság Online Meredek emelkedőn van a lakásépítési kedv Magyarországon Kép: AFP -->

KSH négyzetméterárak lakás növekedés ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek