Cégvilág

Felhőkben tárolják az orvosok az adatainkat

Már megkezdték személyes adataink feltöltését az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe, vagyis az EESZT-be. A big data megoldásoknak az orvoslásban is óriási szerepük lesz, hiszen a betegek adatainak elemzésével akár jövőbeli betegségeket is meg lehet majd előzni.

[caption id="" align="alignleft" width="150"]Fotó: Kallus György Fotó: Kallus György[/caption]Az EESZT lényege, hogy az egészségügy valamennyi szereplője bárhol beléphet az egységes platformra, és ott hozzáférhet egy adott beteg más intézményekben keletkezett adataihoz. Megszűnik a korábbi leletek és zárójelentések kikérése és cipelése egyik helyről a másikra: aki doktorhoz megy, arról az adatai megadása után az orvos azonnal tudni fogja, hogy milyen gyógyszereket szed, milyen érzékenysége, allergiája van, vagy milyen betegségei és műtétei voltak korábban. Az egységes egészségügyi nyilvántartással létrejövő adatbázis elképesztő távlatokat nyit meg a gyógyítás terén – mondja a KPMG szenior menedzsere. A big data megoldások és a mesterséges intelligencia alkalmazása már számos kísérletben bizonyította, hogy az orvoslásban is lehet szerepe, hiszen nagyszámú beteg adatainak elemzésével képes diagnózisokat felállítani, vagy bizonyos tünetek és beavatkozások együttállásából jövőbeli betegségeket előre jelezni, sőt akár javaslatot is tenni azok megelőzésére.

Novembertől valamennyi állami egészségügyi intézmény kötelezően csatlakozik a rendszerhez. A nem költségvetési intézmények, rendelők és magánpraxisok várhatóan egy-két évvel az indulás után csatlakozhatnak majd. Az e-egészségügyi rendszert 7,2 milliárd forintnyi uniós pénzből indították el.

E-egészségügy egészségügy felhő
Kapcsolódó cikkek