Cégvilág

Idén korábban indulhatnak a szarvasgomba-vadászok

A tavalyi kimagaslóan jó szezon meghozta a szarvasgombagyűjtők kedvét, a várakozások szerint az idén tovább nőhet a jól jövedelmező, ám korántsem egyszerű tevékenységgel foglalkozók köre - írta a Magyar Idők.

Az idén az előző évekhez képest korábban indulhat a szezon, ennek oka, hogy a márciusi meleg időjárás és a napokban megérkezett csapadék jótékony hatással van a gombák szaporodására és fejlődésére. A korai gyűjtést pedig egy nemrég módosított jogszabály is lehetővé teszi. Míg az előző években csak június 15-e után lehetett Magyarországon legálisan szarvasgombát szedni, addig az idén már májusban elindulhatnak a gyűjtők a drága alapanyag felkutatására - írta a Magyar Idők.

Még néhány hetük van a szarvasgombagyűjtőknek arra, hogy érvényesítsék a naplóikat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint az érintetteknek a 2017 előtt kiállított triflagyűjtési naplókat április végéig kell eljuttatniuk a hatóságnak. A beérkezett naplókat a Nébih évszámot tartalmazó hologramos matricával látja el, amelynek hatálya 2018. április 30-ig tart.

Az érvényesített dokumentumokat májusban kapják meg a gyűjtők. A hatóság felhívta a figyelmet: gyűjtési napló nélkül tilos szarvasgombát szedni Magyarországon.

A vonatkozó rendelet szerint ma csak akkor lehet hazánkban legálisan szarvasgombát gyűjteni, ha arról naplót vezetnek. Ide pontosan le kell jegyezni a gomba fajtáját, mennyiségét és a megtalálás helyét is. Ulrich József, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnöke a Magyar Idők napilapnak elmondta: a naplók érvényesítése vállalható kötelezettség, amelyet a tisztességes gyűjtők teljesítenek is.

élelmiszerpiac szarvasgomba gyűjtés Nébih
Kapcsolódó cikkek