BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem mindegy, melyik csokinyúlért nyúlnak

Magyarországon tavaly több mint 700 tonna húsvéti csokoládéfigurát vásároltunk. A vásárolt 14 csokoládényúl közül mindössze 4 rendelkezett olyan tanúsítvánnyal, amely igazolja, hogy a termék előállítása során valamilyen ökológiai vagy szociális szempontot figyelembe vettek - derült ki a Magyar Természetvédők Szövetségének ellenőrzéséből.

A csokoládé esetében is léteznek különböző tanúsítványok, amelyek igazolják, hogy az adott terméket milyen ökológiai és szociális szempontok mellett állították elő. Az üzletek kínálata nem különbözött egymástól, egy-egy saját márkás terméket leszámítva viszonylag hasonló márkájú nyuszik voltak a polcokon - közölte a szövetség.

[caption id="" align="alignleft" width="768"]Nem mindegy, milyen csokinyulat választunk Fotó: AFP Nem mindegy, milyen csokinyulat választunk Fotó: AFP[/caption]A nyulak többségén nem találtak semmilyen tanúsítványt, ami igazolta volna, hogy előállítása során környezeti vagy szociális szempontokat figyelembe vettek, mindössze 4 tanúsítvánnyal ellátott terméket kaptak. Öt nyuszinál a vitatott egészségügyi és környezeti hatással bíró pálmaolajat is megtalálták – tette hozzá Kapitányné Sándor Szilvia, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a sonka és a tojás vásárlásakor érdemes alaposan tanulmányozni a jelölést, ami egyértelműen megmutatja, hogy milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk. A címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka” alapmegnevezést olvashatjuk - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Szintén érdemes figyelni, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék, valamint, hogy a jelölésen a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Utóbbinál ugyanis – a keményfa égetése vagy a füstaroma légtérbe párologtatása helyett – közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe. A hagyományos pácolt, füstölt sonka íz-élményt keresőknek nem javasolt a „gyorspácolt” és „füstölt ízű” jelzővel ellátott termékek választása.

Vásárlásnál, a lejárati idő mellett, érdemes ellenőrizni, hogy a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a termék – nyomás nélkül – ne engedjen levet. Kerüljük az alkalmi árusokat és csak megbízható, legális helyről vásároljunk. Csomagolatlan, úgynevezett lédig termékek esetén ezekről az információkról a forgalmazótól kérhetünk tájékoztatást.

Tojásvásárláskor fontos, hogy csak tiszta, friss, ép tojást vegyünk. A tojás dobozán ellenőrizzük a minőség-megőrzési idő lejáratának dátumát, közeli lejárati idejű termék esetén gondoljuk át, mikor, mire szeretnénk felhasználni a tojást.

A tojásokon szereplő kód első számjele a tartási technológiára utal (0-biotartás,1-szabad tartás, 2-mélyalmos és 3-ketreces technológiából származik), amit a származási ország betűjele és a termelő tízjegyű regisztrációs száma követ. A kistermelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon, tőlük szóban kérhetünk tájékoztatást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.