Cégvilág

Pörög a Váci út környéke, nem enyhült az ingatlanfejlesztési kedv,

A 2008-as évet követő ingatlanpiaci válság után sokan megkérdőjelezték a Váci úti folyosóban rejlő fejlődési potenciált, azonban mára már egyértelmű, hogy az ingatlanfejlesztési kedv a XIII. kerületben nem enyhült.

Furulyás Ferenc, a JLL ügyvezető igazgatója tájékoztatása szerint jelenleg több mint 120.000 négyzetméter új irodaterület fejlesztése zajlik, és számos projekt van startra kész állapotban.  A “Váci úti folyosó” jelenleg Budapest legnagyobb és legnépszerűbb irodai részpiaca, mely a budapesti iroda állomány több mint egynegyedét jelenti. Közel 915.000 négyzetméter modern iroda koncentrálódik a részpiacon, így méretét tekintve majdnem kétszer akkora, mint az utána következő Pest-Központ-Dél részpiac. (A terület az ingatlanbefektetők körében is népszerű.)

 [caption id="" align="aligncenter" width="600"]Kép: JLL Kép: JLL[/caption]

A Váci úti részpiac mindig is az ingatlanfejlesztők egyik kedvenc fókuszpontja volt; az elmúlt 5 évben a Budapesten átadott irodák 45 százaléka, több mint 160.000 négyzetméter korszerű műszaki paraméterekkel  kivitelezett irodaterület található a Váci úti folyosón, és egyedülálló módon a részpiac állományának ötöde 5 évnél korszerűbb épület. Az irodaállomány dinamikus növekedése tovább folytatódik a következő években is, a várható fejlesztések között szerepel a Promenade Gardens, az Agora Budapest, a GTC White House, a Balance Building & Loft, az Advance Tower és az Átrium Park irodaház második fázisa is.

A terület nemcsak az ingatlanfejlesztők, hanem a vállalatok, bérlők körében is igen népszerű. Az elmúlt 5 év során közel 600.000 négyzetméter irodaterületre írtak alá bérleti szerződést a folyosón és 2016-ban minden harmadik négyzetméter bérbeadott iroda Váci úti irodaházban volt található. Furulyás szerint a technológiai fejlődés felgyorsulása, illetve a demográfiai trendek alakulása komoly változásokat fog eszközölni a vállalatok szervezeti struktúrájában és az irodák szerepében, illetve funkciójában. Meglátása szerint néhány éven belül a virtuális valóság az irodai munka mindennapos segítőjévé válik, az irodák fő funkciója pedig az lesz, hogy teret adjanak az alkalmazottak és külsős tanácsadók, szabadúszók közötti együttműködésnek és innovációnak. A fenti vízió a Váci úti részpiacon részben megvalósult, hiszen a bérlők már okos irodaépületekben is bérelhetnek irodákat.

Nyul Zoltán, a BKK stratégiai és innovációs igazgatójának tájékoztatása szerint a kerület tömegközlekedési infrastruktúrájának a fejlesztésén túl tervezik a zöldfelületek újragondolását és az akadálymentesítést. A kerületet érintő kerékpáros és gyalogos forgalommal kapcsolatos elképzelések között újabb MOL bubi állomások szerepelnek, és 20 helyszínen tervezik legalább 200 férőhelyes kerékpártámaszok létrehozását. A konferencián az is elhangzott, hogy Budapest zöldfelület kezelési terve szép eredményeket ért el a 2016-os évben. Az útfelújításon belül rendezett zöldfelület nagysága elérte a 32.000 m2-t és közel 24.730 cserjét ültettek a fővárosban.

irodapiac ingatlanfejlesztés fejelsztés okosirodák
Kapcsolódó cikkek