Cégvilág

A MET a Naftogaz európai eladói között

A dél- és kelet-európai piacokon aktív társaság 236 millió köbmétert adott el az ukrán állami Naftogaznak a Biznes Cenzor című portál híre szerint, ezzel a toplista 6. helyére került. A legnagyobb eladó a németországi RWE Supply & Trading volt közel félmilliárd köbméterrel, mögötte az Uniper Global (korábbi nevén E.On Ruhrgas), az Engie (előzőleg GDF), a DufEnergy és az Axpo Trading következett.

Ukrajna már a múlt év eleje óta nem vásárol közvetlenül orosz gázt, a beszerzés meghatározó részben olyan uniós forrásból történt, melynek feltételéül az EBRD elvárja az ukrán gázpiaci szabályok hozzáigazítását az uniósokhoz. Az érintett szállítás egy része Magyarországon keresztül történik, más szóval az FGSZ Földgázszállító Zrt.-nek generál tranzitdíjbevételt. A kilenc társaság által teljesített, 2,1 milliárd köbméteres szállítás együtt 527,3 millió dollárba kerül, vagyis ezer köbméter szénhidrogén átlagára 248 dollár volt a hivatalos ukrán statisztika szerint.

A Naftogaz mellett magánkereskedők is importáltak, összesen 663 millió köbmétert, 160 millió dollárért. A legnagyobb vevő az ERU Trading volt, amely árammal, gabonával, szénnel és fémekkel is kereskedik.

Met Naftogaz Ukrajna földgáz
Kapcsolódó cikkek