Cégvilág

A főváros eladná a Bálnát

Szabadulna a főváros a jogvitákkal terhelt, alacsony kihasználtságú, a főváros központi helyén, a Duna partján lévő ingatlantól.

Megszabadulna a főváros a jogvitákkal is terhelt, alacsony kihasználtságú, a főváros központi helyén, a Duna partján lévő, Bálnaként emlegetett ingatlantól. A szerdai közgyűlésre készült előterjesztés szerint a létesítménynek helyet ingatlant versenyeztetés útján értékesítik, a legelőnyösebb ajánlat tevő részére. A vagyonbecslés alapján meghatározott kötelező legalacsonyabb vételár 11 milliárd forint plusz áfa. Az ajánlattevő vállalja, hogy az ingatlant elsődlegesen oktatási, kulturális, tudományos, nyilvános múzeumi, kiegészítésképpen vendéglátó és kereskedelmi tevékenység körben vagy ezek valamelyikében hasznosítja. Az előterjesztés szerint a pályázat több érvényes ajánlat esetén két fordulós lesz, a második fordulóban vételár licitre kerül sor.

Érdekes, hogy mindeközben a fővárosi közgyűlés a Bálna épületében található egyik helyiséget versenyeztetés nélkül ingyenesen használatba adja a Budapesti Fesztivál- Turisztikai Központ Nonprofit Zrt-nek 15 plusz öt évre. A használó köteles lesz majd megfizetni a bérleti díj áfatartamát, a helyiség üzemeltetési díját (2017. december végéig havi nettó 448 ezer forint), illetve a helyiség használatához kapcsolódó közmű költségeket.

A főváros hasonló feltételekkel adja át a Bálna területén lévő másik helyiséget a Budapesti Történeti Múzeum részére.

Az értékesítési javaslatot tartalmazó előterjesztésben kitérnek rá: a főváros egy számára előnytelen, nem megfelelően kidolgozott PPP konstrukciót örökölt meg, amelyet számos jogi vita után sikerült lezárni. Ezután befejezték a fejlesztéseket, majd megkezdték az épület hasznosítását. Ezzel egy időben egyértelművé vált, a versenypiacon is részt vevő kulturális és kereskedelmi központ hatékony és eredményes üzemeltetése csak korlátozottan valósítható meg. Ezért a beruházás megtérülése a piacon elvárt időhorizonton jelentősen túlmutat, a Bálna projekt lezárása – az ingatlan értékesítése – nagyobb megtérülést biztosíthat a tulajdonos számára.

eladás bálna főváros
Kapcsolódó cikkek