Cégvilág

Ennyiért kelt el Vastagh Géza festménye

Az előzetesen megadott becsértékét (8-12 ezer font) túlszárnyalva 21 250 fontért adták el Vastagh Géza Pihenő tigrisek című festményét.

A Sotheby’s londoni júniusi, 19. századi európai festészet tematikájú árverésén az előzetesen megadott becsértékét (8-12 ezer font) túlszárnyalva 21 250 fontért adták el Vastagh Géza Pihenő tigrisek című festményét. A kolozsvári születésű festő édesapja, Vastagh György is festőművész volt, fivére pedig szobrász lett. Tizenhét éves korában szerepelt először a Műcsarnokban, s nagyon hamar Münchenben is bemutatkozott. 1887-ben a Képzőművészeti Társulat kiállításán bemutatott Nyugvó parasztleány című festményét Ferenc József vásárolta meg.

Vastagh Géza: Pihenő tigrisek című festménye

Témaválasztásában az állatok kerültek a középpontba, először tyúkokat, kacsákat festett, majd oroszlán- és tigrisábrázolásaival tűnt fel. Figyelő oroszlánok című képéért 1888-ban Ráth György-díjat kapott. Számos műve került Nagy-Britanniába és az Egyesült Államokba. Hagyatéki kiállítását 1920-ban a Műcsarnokban rendezték meg, a Sotheby’s katalógusa szerint a most árverezett festmény is ott volt e kiállításon. Képei szerepeltek 1934-ben a Műcsarnokban id. Vastagh György centenáriumi tárlatán, valamint a Vastagh művészcsaládot bemutató kiállításon az Ernst Múzeumban 2004-ben.

Oroszlánokat és tigriseket ábrázoló képei a világ aukciósházainál is fel-feltűnnek, de ilyen kimagasló árat nem szoktak elérni. Hazai árveréseken az elmúlt években 180–250 ezer forint közötti árakon cseréltek gazdát a képei.

Vastagh Géza festmény árverés tigrisek
Kapcsolódó cikkek