Cégvilág

M3: kevesebb akadálymentesített állomás lesz

A korábbi elképzeléshez képest kevesebbet, kilenc állomást tervez akadálymentesíteni a Budapesti Közlekedési Központ.

A korábbi elképzeléshez képest kevesebbet, kilenc állomást tervez akadálymentesíteni a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a tervek szerint ősszel induló hármasmetró-felújítás során – derült ki a fővárosi cég Népszavának küldött válaszából. A listából kitűnik: elsősorban a városházi tervek szerint első etapban felújítandó, olcsóbban renoválható északi pályaszakasz állomásait tennék könnyebben elérhetővé a mozgássérült utasok, kismamák vagy idősek számára. A jóval drágábban felújítható és akadály-mentesíthető középső és a déli szakaszon viszont több állomás is kimaradna.

Forrás: Kallus György

A már üzemelő Árpád hídi és kőbánya-kispesti liftekkel együtt a húsz hármasmetró állomás kicsivel több mint fele, tizenkét állomás lenne a hármas metró felújításának végén elérhető a mozgássérültek számára. Ez eggyel kevesebb, mint amit korábban a kormány ígért.

Arról, hogy hogyan választották ki az akadálymentesítésre az egyes állomásokat a BKK azt írta lapnak, hogy az utasforgalom, a felszíni alternatív útvonalak utazási ideje és közintézményi hasznosság értékelése alapján rangsoroltak. Mivel a metróberuházás keretét a kormány határozatban rögzítette, így a rendelkezésre álló keretösszegből és a felállított rangsorból alakult ki a BKK akadálymentesítési terve.

Az északi szakaszon „csak” a Dózsa György útnál nem valósulna meg az akadálymentesítés, igaz, korábban a metrófelújítást lebonyolító Főmterv Zrt. levelében még azt ígérte a XIII. kerületnek, hogy az összes állomás elérhető lesz. Az önkormányzatnál elmondták: ragaszkodnak a kerület összes állomásának az akadálymentesítéséhez. „Az eltelt húsz évben a kerület összes fejlesztése akadálymentesítéssel együtt valósult meg. Úgy gondolom, hogy a XXI. században ez alapkövetelmény” – mondta a lapnak Gellért Lajos, a kerület sajtóreferense, hozzátéve: a Dózsa György út akadálymentesítése azért lenne fontos, mert a területen intenzív intézményi fejlesztés történik, így a jövőben várhatóan ennél a megállónál is jelentősen meg fog növekedni a forgalom.

Idén 15 milliárd forint támogatást kap a központi költségvetésből Budapest a közösségi közlekedés finanszírozásához – az erről szóló támogatási szerződést szerdán hagyta jóvá a Fővárosi Közgyűlés.

 

3-mas metró metró akadálymentesítés M3
Kapcsolódó cikkek