Cégvilág

Milliárdokat bukott az állam az exzászlóshajón

Nettó 3,2 millió forintért, egyben hirdette meg a felszámoló TM-Line Zrt. a Bábolna Zrt. megmaradt vagyonának utolsó elemeit.

Nettó 3,2 millió forintért, egyben hirdette meg a felszámoló TM-Line Zrt. a Bábolna Zrt. megmaradt vagyonának utolsó elemeit. Két takarmánysiló, három mobil vaddisznóbefogó ketrec, hat-hat vaddisznószállító ketrec, illetve hordozható vaddisznó-önetető mellett egy működésképtelen traktor és a vadgazdálkodáshoz szükséges szerszámok tulajdonjogát szerezheti meg a nyertes pályázó. Ha sikeres lesz a kiírás, lezárulhat a Bábolna kilenc éve húzódó felszámolási eljárása. A vadászathoz kapcsolódó eszközök meghirdetésével azért kellett eddig várni, mert idén februárban járt le a cég vadászati joga – illetve a 400 hektáros vadaspark használatára szóló bérleti szerződése –, amitől az elmúlt években a jogi szabályozás miatt hiába próbáltak megszabadulni – mondta a Világgazdaságnak Somogyi Ferenc felszámoló.

Forrás: MW

A hajdan nemzeti büszkeségnek számító bábolnai agrárcég felszámolását 2008 áprilisában mondta ki a bíróság. Az eljárás a különböző jogviták miatt nehezen indult. Az állam 2008 áprilisában, közvetlenül a felszámolás előtt elvette az addig a Bábolna Zrt. haszonbérletében álló földek bérleti jogát, és átirányította a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft.-hez, miközben mintegy 235 dolgozót a Bábolna Zrt.-nél hagyott. A felszámoló 98 milliós bérgaranciát vett igénybe munkabérre és végkielégítésre, amelyet a ménesbirtoktól kapott 360 milliós kártérítésből visszafizettek. Mivel javarészt már bevetett területekről volt szó, a föld elvétele bevételtől fosztotta meg a társaságot, és a megművelt föld utáni területalapú támogatást sem fizette ki a cégnek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. Emiatt pereltek, és 200 milliót végül megkapott a cég, ami azonnal ment is az adóhatósághoz – emlékezett Somogyi Ferenc.

Az első közbenső mérleg alapján a cégnek 170 millió forintos vagyona volt tárgyi eszközökben, amelyeken zálogjog volt, illetve 175 milliós követelést tartott nyilván. A hitelezői igények a felszámolás elrendelésekor 11 milliárdról indultak, de végül „csak” 6 milliárdot jelentettek be. Ezt a felszámolás során mintegy 480 millió forint erejéig sikerült kielégíteni a különböző vagyontárgyak eladásából – vont mérleget Somogyi Ferenc. Ebből a jelzálogos hitelezők 175 milliót, a D kategóriások (például járadékos munkavállalók) 30 milliót kaptak, a többi ment az adóhatóságnak. Utóbbi hitelezői igénye 1,247 milliárd forint volt. Az döntő része az adóhatóság felé állt fenn, a bankok a Bábolna leánycégeit hitelezték, és ott szenvedtek el veszteségeket.

Bábolna agrár takarmánysiló
Kapcsolódó cikkek