Cégvilág

Mobilfizetés: uniós eljárásból követelés

A néhány éve még százezer körüli ügyféllel és ötmilliárd forintnál is nagyobb árbevétellel működő Első Mobilfizetés Elszámoló Szolgáltató Zrt. (EME) közgyűlése a társaság szétválásáról határozott.

Az átszervezéssel együtt az egykor legnagyobb mobilparkolási szolgáltató tőkehelyzetét is rendezik a tulajdonosok, a részvények többségével rendelkező EME-Holding Kft. és a 49 százalékot birtokló Central–Fund Kockázati Tőkealap. Utóbbi a milliárdosok toplistáján 41 milliárdos becsült vagyonnal jegyzett Varga Zoltán, előbbi a Seychelle-szigeteken bejegyzett Shearsmith Corp., a panamai Gardner Partners Inc. és a dominikai Shaughnessy Ltd. érdekeltsége.

A szétválás után a fennmaradó társaság Első Mobilkereskedelmi és Elszámolóház Zrt., a kiválással létrejövő pedig Első Mobilfizetés Elszámoló Szolgáltató Zrt. néven működik majd. Előbbi tízmilliós, utóbbi 1,079 milliárdos saját tőkével indul, és 335 millió forint kötelezettségállományt visz magával. A jogelőd, a százmilliós jegyzett tőkéjű EME idén február végi vagyonmérleg-tervezete rosszabbul festett még a 2016-os évet záró mérlegnél is: mínusz 225,5 millió forint saját tőkét tüntetett fel. A könyvvizsgáló fel is hívta a figyelmet arra, hogy rendezni kell a tőkehelyzetet, hiszen a saját mélyen a jegyzett tőke szintje alá, ráadásul mínuszba csúszott.

Fotós: Kallus György

Pedig az EME csúcsévében, 2013-ban megközelítette az 5,3 milliárdos árbevételt, és csaknem 175 millió forint adózott nyereséget könyvelt. A cég forgalma azonban 2014-től drámaian visszaesett, és veszteségessé vált a működése. Abban az évben ugyanis megváltozott a törvényi szabályozás: az állami tulajdonú Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-n keresztül bevezették az országos, egységes mobilparkolási rendszert. Az addigi legnagyobb piaci szereplő, az EME nem csatlakozott a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerhez, és kiszorult a közterületi mobilparkolási szolgáltatásból.

Az EME nem hagyta annyiban a dolgot, a mobilparkolás államosítása ügyében előbb uniós kötelezettségszegési eljárás indult, tavaly novemberben pedig az Európai Bizottság közölte, hogy keresetet indít az Bíróságánál a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által működtetett Nemzeti Mobilfizetési Rendszer ügyében. A jogvitának van nyoma az EME átalakulási közleményében is: az Első Mobilkereskedelmi és Elszámolóház Zrt.-nél marad mérlegen kívüli követelésként „a kötelezettségszegési eljárásból származó mindennemű követelés”.

Új üzletágban

Az EME a múlt évi mérlegbeszámolójában azt írta, hogy fenn tudja tartani működését. Bővíti a zárt téri parkolási tevékenységét új garázsok bevonásával, és külföldi terjeszkedésről is említést tesz. Ezenkívül ügyfélszolgálati tevékenységet lát el, illetve szerverhosting-szolgáltatást nyújt külső partnereknek. A múlt év elején új üzletágat indított, amely bankoknak, pénzügyi szolgáltatóknak nyújt bankkártya-kibocsátói és -elfogadói szolgáltatást.

 

Első Mobilfizetés Elszámoló parkolás mobilfizetés
Kapcsolódó cikkek