Cégvilág

Romániában készítik az olasz luxuscipőket

A The Guardian leleplező cikkben tette közzé, hogy a Made in Italy és a Made in France felirattal ellátott, félmillió forintnál is drágább cipők jó részét Romániában állítják elő.

A világ egyik legnagyobb marketingbüdzséjével rendelkezik, és a huszadik legértékesebb brand a világon: a francia Louis Vuitton márka a luxus netovábbját jelenti. A brit The Guardian azonban leleplező cikkben tette közzé a napokban, hogy a Made in Italy és a Made in France felirattal ellátott, sok esetben akár félmillió forintnál is többe kerülő lábbelik jó részét valójában Romániában állítják elő. A Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) ez ideig a lehető legnagyobb titokban igyekezett tartani az erdélyi Cisnadie, azaz Nagydisznód városában lévő gyárát. Az üzem már 2002 óta működik, három éve egy francia tévéstáb megpróbált bejutni – sikertelenül.

Forrás: MW

A céget üzleti modellje, miszerint tömeggyártásban állít elő luxustermékeket, olyannyira sikeressé tette, hogy nem kevesebb, mint hetven márkát vásárolt fel eddig; legutóbb a Christian Diort vette meg. Ám a siker receptjéhez a gyártási költségek alacsonyan tartása is kellett, itt jött képbe a Szeben megyei városban létesített üzem, ahol a nyitás után két évvel már heti 1500 pár luxuscipő készült, pontosabban a cipők felsőrésze.

A sarkalás és a márkajelzés bevarrása ugyanis már az a két munkafolyamat, mely valóban Olaszországban, illetve Franciaországban történik. Ennek oka pedig az, hogy az hatályos törvényei szerint a több helyen gyártott termékeknél a származási országnak azt a helyet kell tekinteni, ahol a termékek „az utolsó lényeges, gazdaságilag indokolt feldolgozáson vagy megmunkáláson” keresztülmentek.

Bár a gyár szóvivője végül szóba állt a The Guardian újságírójával, nem árulta el, jelenleg mekkora az üzem kapacitása, de bizonyos elérhető információkból a brit lap úgy becsüli, hogy már 2007-re 70 százalékkal nőtt a termelés, azaz ma már az évi százezer párat is meghaladhatja a gyárból kikerülő cipők száma. Egyébként 2009-ben egy második üzemet is nyitott az LVMH, a szintén Szeben megyei Avrigban (Felekben).

A szóvivő annyit elmondott, hogy az üzemekben a felső vezetés francia, az alapanyagokat pedig szintén Franciaországból importálják – hogy azután a csaknem teljesen kész termékeket visszaszállítsák Olasz-, illetve Franciaországba.

A gyárakban 734 helyi lakos dolgozik, átlagbérük a román ruhaiparban megszokottól nem tér el, azaz havi 133 euró (40 ezer forint) körül alakul. A The Guardian cikke megjegyzi: ekkora fizetések mellett legalább hat hónapig kellene spórolnia egy romániai gyári dolgozónak, hogy egyetlen pár közepes árazású Louis Vuitton bőrcipőt vehessen.

Románia Louis Vuitton cipő divat
Kapcsolódó cikkek