Cégvilág

Szellemlakások: már igazán érdemes megfontolni az eladást

Több mint félmillió üres lakás van az országban. A lakatlan ingatlanok 12 százalék fölé nőtt aránya az elemzők fantáziáját is megmozgatja.

Több mint félmillió nem lakott lakás van az országban, ebből 107 ezer Budapesten. A lakatlan ingatlanok 12 százalék fölé nőtt aránya az elemzők fantáziáját is megmozgatja, a KSH mikrocenzus felmérésében közreadott adatok mögött a szakértők ugyanazt az okot látják, leginkább a népességfogyás és a belső vándorlás nyomait.

A trend folytatódását ígéri a beinduló lakásépítések élénkülése, és a területi egyenlőtlenségei által generált további lakóhely-változtatások.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Csökkenhet a kihasználatlan ingatlanok száma akkor is, ha a további áremelkedésre váró tulajdonosok piacra dobják azokat. Erre az idei évet még jó időpontnak tartja az OTP Ingatlanpont vezető elemzője, Valkó Dávid. Mint közleményében utalt rá, most már igazán érdemes megfontolniuk a lakáseladást azoknak, akik két számjegyű árnövekedéssel kalkulálnak, mivel a drágulás várhatóan nem sokáig folytatódik az eddigi ütemben.

A szellemlakások témáját az Ingatlan.com elemzői is körbejárták már, szerintük az üres lakóingatlanok többsége holt tőke, vagyis eladhatatlan, mert olyan helyen van, ahol nincs rá kereslet. Ezek jellemzően elöregedő falvakban megörökölt, sokszor rossz állapotuk miatt sem értékesíthető házak.

ingatlan lakáseladás
Kapcsolódó cikkek