Cégvilág

Tízmilliárdból fejleszt az MVM Net

A tervezési és a kivitelezési költségek emelkedése miatt minden bizonnyal nem lehet kihozni abból a 10,7 milliárd forintos keretből azt a szupergyors internethálózat-fejlesztést, amelyre az állami tulajdonú MVM Net Zrt. vállalkozott – mondta Vigné Szalontai Katalin, az MVM NET Zrt. Szupergyors Internet Program vezetője egy szerdai sajtóbeszélgetésen.

A kormány szándékai szerint 2018-ra minden háztartáshoz el kell juttatni a szupergyors, legalább másodpercenként 30 Mbit/s sebességű internetet. Az ezzel kapcsolatos pályázatba szállt be az MVM Net, amely 19 tenderen indult, és végül 13 járásban – közel háromszáz településen – nyert. „A következő időszakban tehát ezeken a területeken kell a fejlesztéseket elvégezni” – mondta Bakos Norbert, az MVM Net műszaki igazgatója.

A beruházás teljes költsége 10,73 milliárd forint, és miután uniós projektről van szó, a támogatás intenzitása 74 százalékos. Így az MVM Net csaknem 8 milliárd forintos központi pénzt kap, míg a saját forrása 2,7 milliárd forint. „Ez volt a tervezett keret, csakhogy idő közben azzal kellett szembesülnie a cégnek, hogy a kivitelezői és a tervezői kapacitás nagyon szűkös, aminek árfelhajtó hatása lett” – mondta Vigné Szalontai Katalin.

A szakemberhiány részben azzal magyarázható, hogy régen volt ilyen méretű, az egész országra kiterjedő vezetékes távközlési hálózatépítés. Az már korábban látható volt, hogy a pályázat felpörgeti a tervezői, kivitelezői piacot, és az anyagárakat, de nem lehetett pontosan látni, hogy ez mekkora kihívat jelent. „Az árfelhajtó hatással pedig nem számoltak” – tette hozzá Bakos.

Egy jogszabály változás után az áramszolgáltatóknak lehetővé kell tenniük, hogy azok oszlopait a távközlési cégek is használhassák. „Ezzel élni is kíván az MVM Net, csakhogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt az oszlopok használati díja” – emelte ki a projekt vezetője. A fentieken túl tehát ez is egy költségnövelő tényező, és bár még nem lehet pontosan megmondani, hogy a beruházás költsége mennyivel emelkedik, a Világgazdaság ezzel kapcsolatos kérdésére Vigné Szalontai Katalin azt válaszolta: „20-30 százalékkal többet kell majd erre fordítania a cégnek, mint amennyit korábban gondoltak”.

Az előkészítés folyamatban, és rövidesen megjelennek a kivitelezői pályázatok, mint ahogyan a harmadik negyedévben az építkezések is elkezdődhetnek, ami után jövő tavasszal vagy nyáron – egyes területeken – megkezdhetik a szolgáltatást. „A szolgáltatást részben partnerein keresztül, másrészt saját maga szeretné nyújtani az MVM Net” – mondta Vigné Szalontai Katalin.

Az MVM Net hálózatának 60 ezer háztarást kell lefednie, csaknem 3 ezer üzleti ügyfelet kell kiszolgálnia és 468 közintézmény számára kell a szupergyors internetet biztosítania

MVM Net Zrt MVM
Kapcsolódó cikkek