Cégvilág

Bécsben folytatódik a magyar neoavantgárd külföldi prezentációja

A közép- és kelet-európai térségre koncentráló Viennacontemporary fontos állomása a nemzetközi piacra való kilépésben gondolkodó magyar kortárs galériáknak.

A bécsi kortárs művészeti vásár mindig is fontos eseménye volt a hazai galériáknak. A közép- és kelet-európai térségre koncentráló Viennacontemporary fontos állomása a nemzetközi piacra való kilépésben gondolkodó magyar kortárs galériáknak. A szeptember 21–24. között megrendezésre kerülő vásáron ebben az évben kilenc magyar galéria jelentkezését fogadták el. A vásár minőségére ügyelő szakmai testületben egy magyar galerista, a budapesti Kisterem Galériát vezető Valkó Margit is helyet kapott. A rendezvény színhelye ebben az évben is, immár harmadik alkalommal, a felújított régi bécsi vásárcsarnok és vágóhíd, a Marx Halle 20 ezer négyzetméteres csarnoka lesz.

Forrás: MW

A vásáron 26 ország száz galériája vesz részt, a legtöbben Ausztriából és Németországból, utánuk a legnagyobb számban a magyar galériákat találjuk. A Kisterem és az osztrák-magyar Knoll Galéria a vásár legfontosabb, Established kategóriájának kiállítója, az Acb, az Inda és a Molnár Ani Galéria a Reflections szekcióban, az ART + TEXT Budapest, a Chimera-Project Gallery és a TOBE Gallery a Young szekcióban szerepel, a Vintage Galéria a 60-as, 70-es évek magyar neoavantgárd művészetét bemutató Focus program jóvoltából lesz kint.

A Fókusz program célja a kereskedelmi vásárokon, hogy ráirányítsák a gyűjtők figyelmét a műkereskedelmi szempontból kevésbé felkapott országokra, irányzatokra, korszakokra, művészekre, illetve segítsék eligazodni őket az új trendek közt. Általában felkért kurátorok által rendezett tematikus kiállítások láthatók az ilyen programokon belül. Idén Bécsben Mélyi József művészettörténész és művészeti kritikus rendez kiállítást A magyar avantgárd át(újra)gondolása – az 1960-as, 70-es évek művészi pozícióinak újrafelfedezése címmel. A kiállítás bizonyos értelemben a 2013 óta zajló sorozat, az először Budapesten, majd a kölni vásáron prezentált Bookmars és a New York-i Elizabeth Dee Galleryben jelenleg is látható magyar neoavantgárd tárlat folytatása, de a kurátor új összefüggéseket is megmutat majd Bécsben.

A tárlat a hatvanas évek második felétől a hetvenes évek közepéig tartó időszakra fókuszál majd, az akkori nem hivatalos művészet felmutatására, bemutatva azokat a művészeket, akiket a hatalom akkoriban a „tiltott” jelzővel látott el, és külső vagy belső emigrációra kényszerített. A koncepció szerint nem lineráris bemutatás lesz, inkább az akkor létező különféle művészeti mozgások, az új, korábban Magyarországon nem létező műfajok, az akcióművészet, a performance-ok és a mail art felmutatása, valamint a mai kortárs törekvések gyökereinek kutatása. A vásár speciális programjai közt egy szobrászati bemutató, a fiatal osztrák képzőművészek bemutatkozását segítő szekció, egy skandináv országokra koncentráló rész is lesz. Ebben az évben is folytatódik a tavaly elindult Cinema program, amelyben egy díj odaítélésével a bécsi Mumok is részt vesz majd.

prezentáció neoavantgard magyar galériák
Kapcsolódó cikkek